Viikonlopun grillivinkit

Perjantai 22.05.2015 - klo 13.03 - Blogissa: Pala kakkua

Kesällä mökin laiturilla meidän perhe onkii ja virvelöi. Jokakesäisen kalakisan voittopokaali häämöttää silmissä ja meillä on kova kisa kuka saa isoimman kalan. Saatu kalasaalis yleensä savustetaan tai grillataan. Kalan kanssa syömme uusia perunoita. Kalan ja uusien perunoiden kanssa sopii oma erinomainen Remoulade-kastike. Kalan grillaaminen ei ole vaikeaa, kun muistaa muutaman hyvän vinkin!

Näin onnistut kalan grillaamisessa:

  • rasvaiset ja nahalliset kalat sopivat parhaiten grillaukseen
  • nahattomat fileet kannattaa kypsentää foliossa
  • mausta kala puoli tuntia ennen grillausta
  • kala kypsyy parhaiten miedolla lämmöllä, ja nopeasti. Älä ylikypsennä, muuten kala kuivuu.
  • ota ensin nopeasti väri pintaan liha puolelle ja grillaa sen jälkeen nahkapuoli alaspäin kala kypsäksi
  • grillaa isommat fileet annospaloina
  • kokonaiset ja pienet kalat kannattaa grillata halsterissa
  • kala on kypsää, kun se lohkeaa helposti ja on läpikuultavaa

Remoulade-kastike (8:lle)

2 dl Kavli Sitruunamajoneesia tai kermaviiliä
1 dl Felix Sinappikurkkusalaattia
1 dl Felix Kartanopikkelsiä
1 dl hienonnettua tilliä
1 dl hienonnettua persiljaa
1 rkl Hunajayhtymä juoksevaa hunajaa tai sokeria
1/3 tl rouhittua sitruunapippuria
1/3 – ½ tl suolaa

Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja tarjoa savustetun tai grillatun kalan ja uusien perunoiden kanssa.

Kyselin ruokavinkkejä kauppamme kalamestarilta viikonlopulle. Toivoin jotain kalaruokaa, jonka voisi joko grillata tai sateen sattuessa kypsentää uunissa. Samalla pohdimme, että nyt olisi hyvä aika kokeilla uusia ohjeita, joista voisimme kehittää kalatiskiin uusia tuotteita.
Kalamestarimme ideoi seuraavanlaiset lohinyytit:

Lohi-kasvisnyytit (5:lle)

1 kg lohifilettä, ruodoton
1 paprika
½ kesäkurpitsa
1 rs kirsikkatomaatteja
½ pkt (400 g) Pirkka Kypsä Pariisinperunoita
2 dl Paholaisensalaattia, esim. Herkkumaa
Suolaa ja rouhittua mustapippuria
Koristeeksi: tuoretta tilliä tai ruohosipulia

Leikkaa foliosta reilun kokoisia neliöitä nyyttejä varten (5 kpl). Poista lohesta nahka. Leikkaa lohi, paprikat ja kesäkurpitsa 2x2 cm kuutioiksi. Jaa folioiden päälle kala ja kasvikset tasaisesti joka nyyttiin. Laita päälle paholaisensalaattia, hiukan suolaa ja rouhittua mustapippuria joka nyytille. Lisää päälle vielä hienonnettua tilliä tai ruohosipulia. Sulje nyytit. Kypsennä grillissä 15-20 minuuttia tai uunissa +225 asteessa noin 15 minuuttia. Tarkista kalan kypsyys.

Lohenpyytäjän nyytit (5:lle)

1 kg lohifilettä, ruodoton
1 pieni parsakaali
½ kesäkurpitsa
½ pkt (400 g) Pirkka Kypsä Pariisinperunoita
½ rs kirsikkatomaatteja
1 prk Pirkka Pestokastiketta
suolaa
Koristeeksi: tuoretta tilliä tai ruohosipulia

Leikkaa foliosta reilun kokoisia neliöitä nyyttejä varten (5 kpl). Poista lohesta nahka. Leikkaa ruodoton lohi ja kesäkurpitsa 2x2 cm kuutioiksi. Leikkaa parsakaali pieniksi kukinnoiksi. Jaa folioiden päälle kala, perunat ja kasvikset tasaisesti joka nyyttiin. Laita päälle pestokastiketta ja halutessasi hiukan suolaa ja hienonnettua tilliä tai ruohosipulia. Sulje nyytit. Kypsennä grillissä 15-20 minuuttia tai uunissa +225 asteessa n. 15 minuuttia. Tarkista kalan kypsyys.
Tarjoa lohinyyttien kanssa raikasta fetasalaattia. Ja nälkä lähtee!

Mehukkaita grillihetkiä!

 

 

 

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.