Raclettea ystävänpäivään

K-Citymarket Ruoholahden palvelutiskillä työskentelevä kokki ja restonomi Hanna Vauhkonen suunnitteli kaupan juustovastaavan Elinan kanssa herkullisen Raclette-aterian ystävänpäivään.

Raclette on erinomainen ruoka ystävänpäivään, kun halutaan viettää yhdessä aikaa ja samalla vähän herkutella. Tämän herkun kanssa kannattaa olla varovainen sillä mopo lähtee helposti käsistä raaka-aineiden suhteen ja ähky on väistämätön. Raclette on perinteinen sveitsiläinen ruokalaji, jossa juusto sulatetaan raclette-pannulla samalla kun raaka-aineet kypsyvät paistotasolla. Sulanut juusto kaavitaan lautaselle erilaisten raaka-aineiden lisukkeeksi. Perinteisesti lisukkeina käytetään muun muassa keitettyä perunaa, suolakurkkua, hillosipuleita ja ilmakuivattua lihaa. Kokeilin perinteisten lisukkeiden lisäksi myös erilaisia kasviksia, raakaa lihaa, hedelmää sekä testasin useampaa eri juustoa.

Ruoholahden K-Citymarketin juustotiskistä vastaa Zammi Oy, joka tuo Suomeen juustoja eri puolilta Eurooppaa. Zammin vahvuuksia ovat erityisesti omistajan usean vuosikymmenen kokemus alasta sekä pienten eurooppalaisten juustovalmistajien etsiminen ja tuotteiden tuominen suomalaisille markkinoille, erityisesti K-Citymarketeihin. Ruoholahdessa juustotiski henkilöityy iloiseen ja ammattitaitoiseen Elinaan, joka auttaa asiakasta löytämään haluamansa juuston. Kysyin Elinalta vinkkejä Raclette-aterialle kun halusin testata eri juustoja. Perinteisen ranskalaisen Raclette-juuston rinnalle löytyi ranskalainen Morbier, tuhkaraitajuusto sekä kokeilunhaluisille englantilainen vuosikertacheddar sekä todellinen herkku, italialainen aromikas Gorgonzola Fior DOP. Pääsääntö raclette-juustoille on että niiden täytyy sisältää yli 26 prosenttia rasvaa, jotta ne kestävät kuumentamisen.

Raclette (kahdelle hengelle)

Juustot:

60 g Raclette pere Eugene
60g Morbier au lait cru, tuhkaraitajuusto
60g vuosikertacheddar
60g Gorgonzola Fior DOP

Lisukkeet:

4kpl perunoita (siikli tai muu kiinteä)
100g prk cocktail-kurkkuja
100g prk hillosipuleita
150g kirsikkatomaatteja
1rs kaalikvartetti
(sis. parsakaalia, kukkakaalia, romanescoa ja lilaa kukkakaalia)
1 rs kolmensalaatinlajitelma
(sis. rucolaa, pinaattia ja punaisen pikkusalaatin)
1kpl pieni kesäkurpitsa
4kpl ruskeita herkkusieniä
2kpl chilejä
1kpl mango
150 g chorizo-makkaraa
150g naudan ulkofilettä ohuina viipaleina

Leikkaa juustot ohuiksi, raclette-pannuun mahtuviksi siivuiksi. Keitä perunat, kuori ne ja leikkaa siivuiksi. Leikkaa kaalin nuput irti toisistaan ja keitä 2 minuuttia kuumassa vedessä jonka jälkeen jäähdytä nopeasti kylmässä vedessä, jotta kypsyminen loppuu. Leikkaa pikkusalaatti neljään osaan. Leikkaa kesäkurpitsa, sienet, chorizo ja mango viipaleiksi. Siirrä tomaatit, kurkut ja hillosipulit pieniin kippoihin. Pinaatin ja rucolan voi laittaa omaan astiaan lisukesalaatiksi. Loput raaka-aineet voi laittaa omiin kippoihin tai yhdelle isolle lautaselle, josta niitä nostellaan paistettavaksi. Laita raclette-pannu lämpenemään ja asettele juustopannut lämpövastuksen alle. Kypsennä samalla kuumalla lämpötasolla raaka-aineita sitä mukaan mitä syöt. Kun juusto on sulanut ja muut lisukkeet ovat kypsiä, kasaa lisukkeet lautaselle ja kaavi juustot päälle. Tarjoile salsa verden tai romesco-kastikkeen kanssa.

Salsa verde-kastike:

1 rk minttua
1rk persiljaa
1rk basilikaa
50 g kaprista
1 kpl sitruuna
1 dl oliiviöljyä
1/3 tl suolaa
1/3 tl sokeria
1/4 tl mustapippuria

Leikkaa yrteistä oksat astiaan, lisää sitruunamehu ja kaprikset ja aja tahnaksi sauvasekoittimella, samalla lisäämällä oliiviöljyä nauhana. Mausta lopuksi ja tarkista paksuus ja maku.

Vaihtoehtoisesti voi valmistaa myös romesco-kastikkeen, mikä sopii erityisen hyvin lihan lisukkeeksi antamaan hieman tulisuutta. Romesco-kastikkeen ohjeen löydät K-ruoasta täältä 

Uusille lataajille 5€ Plussa-rahaa

Tilaa henkilökohtaiset edut

Tuoreimmat jutut

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Ajankohtaista

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.