Hännänheiluttajan hoito-opas

Lemmikkieläin on perheenjäsen, jonka ilot ja surut ovat koko perheen yhteisiä. Koiranhoidon kulmakiviä ovat oikea ravintoa sekä turkin ja hampaiden huolto.

Lemmikin hyvinvointi edellyttää jatkuvaa hoitoa ja huolenpitoa, mutta eläinystäväsi myös antaa saamansa rakkauden takaisin – moninkertaisena.

Enemmän murkinaa, vähemmän murinaa

Koiran oikeaoppinen ruokinta edistää karvaturrin yleiskuntoa ja auttaa sitä pysymään terveenä. Koirille on tarjolla runsaasti erilaisia valmisruokia ikävaiheen mukaan. Pennuille, aikuisille ja varttuneille koirille on kaikille omat nappulansa, jotka sisältävät juuri tietyssä kehitysvaiheessa tärkeitä ravinto-aineita.

Laadukkaan valmismuonan syöttäminen on kätevä tapa varmistaa, että lemmikki saa kaikki tarvitsemansa ravinteet, vitamiinit ja hivenaineet. Koirannappuloiden lisäksi ihmisen parhaalle ystävälle on tarjolla valmiita liha-aterioita ja koiranmakkaraa.

Herkuksi tai palkinnoksi sopivat erilaiset koirannamit ja lemmikin lihaherkut. Joskus koira saattaa tarvita myös ravintolisiä.

Karvoihin on katsominen

Turkki kertoo, onko lemmikki terve ja hyväkuntoinen. Terveen koiran turkki on hilseetön ja kiiltävä, eikä sinä ole paljaita aukkoja. Tärkeimpiä karvapeitteen huoltotoimenpiteitä ovat säännöllinen pesu, harjaaminen ja oikeanlainen ravinto.

Syyssateiden ja talviloskan aikaan koiran turkki likaantuu päivittäin, joten sitä on pestävä usein. Pesuaineena käytetään joko pelkkää vettä tai erityisesti lemmikeille kehitettyjä hoitotuotteita, kuten koiranshampoota. Ihmisille tarkoitetut hoitotuotteet eivät sovi koiran iholle.

Pitkäkarvaisen koiran turkki on kammattava päivittäin, ettei se pääse takkuuntumaan. Turkin käsitteleminen lyhytpiikkisellä teräskammalla  tekee hyvää myös lyhytkarvaisen koiran turkille.

Kurkkaa suuhun

Lemmikin hampaat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin, jotta esimerkiksi hammaskiven muodostuminen havaitaan ajoissa. Hammaskiven muodostumista voidaan ehkäistä harjaamalla koiran hammaskalusto koirille tarkoitetulla hammasharjalla ja -tahnalla. Myös puruluut ja hammastikut auttavat pitämään hampaat kunnossa.

Pirkka-sarjassa koirille

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.