Suomalainen design saa vaikutteita luonnosta ja käytännöstä

Suomalaiset voivat olla ylpeitä tuhansista järvistä, puhtaasta luonnosta, neljästä erilaisesta vuodenajasta sekä omintakeisesta designistaan.

Suomessa on 2500 taideyhdistystä, mikä kertoo suomalaisten rakkaudesta muotoiluun ja taiteeseen. Määrä on Euroopan korkeimpia suhteutettuna väkilukuun. Kansainvälisesti arvostettu suomalainen muotoilu ilmenee niin arkkitehtuurina ja taideteoksina kuin arjen käyttöesineinä sekä digitaalisena suunnittelunakin.

Ajatonta ja käytännöllistä

Suomalainen muotoilu on käteen sopivaa ja toimivaa. Kotimainen Fiskars valmisti vuonna 1967 maailman ensimmäiset muovikahvaiset sakset. Tämä käytännönläheinen arjen klassikko on ollut osa suomalaisten kotien peruskalustoa jo lähes puoli vuosisataa.

Hackmanin Savonia on tuttu jokaiselle suomalaiselle joko omasta kodista tai koulun ruokalasta. Adolf Babelin suunnittelema aterinsarja vakiinnutti tehtaan aseman pohjoismaisen aterinmuotoilun kärjessä. Hackmanin tarina alkaa jo 1800-luvun alussa, jolloin Johan Friedrich Hackman perusti Sorsakoskelle sahan.

Arabian helposti tunnistettavat kahviastiastot, kannut, tarjoiluastiat sekä koriste-esineet vievät puolestaan aikamatkalle tärkeisiin juhlapyhiin ja ovat edelleen astiakaappien kuningattaria. Arabian posliinitehdas aloitti toimintansa 1874.

Vuodesta 1881 on Iittalan lasitehtaassa valmistettu suomalaisiin koteihin hieman tavallista erityisempiä arjen esineitä. Muun muassa Alvar Aallon ja Kaj Franckin ajaton muotoilu ja esteettisyys löytävät yhä tiensä lukemattomiin suomalaisiin koteihin.

Lämpöistä ja maanläheistä

Hallittujen linjojen ja kovien materiaalien vastapainoksi suomalainen design ulottuu myös tekstiiliteollisuuteen.

Finlaysonin tarina alkoi jo vuonna 1820, ja Nanson alusvaatteita on valmistettu vuodesta 1921. Reino & Aino Kotikenkä on puolestaan lämmittänyt suomalaisia jalkoja vuodesta 1930 lähtien. Vallila alkoi valmistaa kankaita vuonna 1935, ja Sidoste-sukkia on vedetty jalkoihin vuodesta 1945 lähtien.

Finlaysonin ja Nanson laatu vetoaa edelleen suomalaisiin. Reino & Aino -tohvelipariskunnasta on tullut osa suomalaisuutta, ja Vallila ammentaa inspiraatiota kuoseihinsa suomalaisuudesta, luonnosta sekä kotimaisista kaupunkimaisemista.

Suomi-designin helmiä

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.