Helpot pataruoat kuuluvat syksyyn

Syksyn saapuminen saa padat porisemaan suomalaisten liesillä. Kokeile lihaisia pataruokia, tuunaa kansainvälisellä twistillä tai vaihda kokonaan kasviksiin!

Nyt on taas se aika vuodesta, kun saa hyvällä omallatunnolla viettää rauhallista viikonloppua kodin lämmössä, kuunnella sateen ropinaa ikkunalaudalla – ja syödä tuhteja hyvän mielen ruokia.

Lempeitä lihoja pitkään hauduttaen

Lihaisat pataruoat ovat syksyn suosikkiruokia. Pataan sopivat erinomaisesti edulliset ruhonosat kuten paistit, kassler, lapa, etuselkä ja rinta. Maukkaassa liemessä miedolla lämmöllä pitkään hauduttamalla liha saadaan suorastaan suussa sulavan pehmeäksi.

Vuodenajan sesonkiherkuista valmistuu perinteinen liha-juurespata, jonka raaka-aineet ovat edullisia, ja maku hurmaavan syksyinen.

Tuoreet vihannekset raikastavat tuhtia liharuokaa. Oivana esimerkkinä tästä on paprikainen lihapata, joka maistuu keitetyn riisin kera. Ihanaa viikonloppuruokaa on myös puutarhurin sunnuntaipata, jossa varsiselleri sekä vihreät pavut tuovat hauskan twistin perinteiseen lihapataan.

Naudanlihan lisäksi pataan sopivat possu, lammas ja riistalihat. Kokeile esimerkiksi makeaa taatelilammasta, punajuuri-porsaspataa tai rosmariinista peruna-poropataa.

Kansainvälisiä makuja pataan

Tuo maailma kotikeittiöösi yhdistelemällä rohkeasti voimakkaitakin mausteita perinteisiin suomalaisiin raaka-aineisiin, juureksiin ja paistilihoihin.

Hienostunut ranskalainen lihapata tuo mieleen keskieurooppalaisen kotiruoan, jossa yhdistyvät rouhea maalaismeininki sekä hienostuneet pähkinän ja appelsiinin aromit. Espanjalaisen maalaistalon emännän lihapatojen äärelle vie konkreettisesti Välimeren lihapata, jonka mausteisuuden kruunaavat oliivit ja chorizo-makkara.

Meksikolainen tulisuus maistuu Meksikon lihapadassa, jossa kotimaiset paistilihat ja juurekset kohtaavat tomaatin ja tulisen chilikastikkeen. Kaukomaille kuljettaa myös Bollywoodin tulinen broileripata, joka todistaa, ettei pataruoan valmistamisen tarvitse aina kestää tuntikausia.

Kokeile kevyitä versioita

Pataruoka ei tarvitse punaista lihaa ollakseen mehevä ja maukas. Kevyempi versio valmistuu nopeasti pelkistä kasviksista tai esimerkiksi kalasta. Helppoon juuresruukkuun proteiinia tuo juusto, ja mausteinen portugalilainen kalapata hautuu hetkessä kypsäksi.

Padat tulille

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.