Lasten makukoulu: Näin saat lapsesi syömään lihaa

Liha on monelle lapselle haasteellinen ruoka. Jotta saat myös perheen pienimmät ihastumaan liharuokiin, on hetkeksi astuttava lapsen kenkiin. Pienet kikat kokkailussa mahdollistavat sen, että lapset eivät suhtaudu epäillen liharuokiin.

Maku ja koostumus ratkaisevat

Aikuinen ei aina ymmärrä pienen ihmisen kynnyskysymyksiä. Koostumus on usein ensimmäinen pettymys, joten on tärkeää, että perheen ruoanlaittaja kiinnittää siihen huomiota.

Pehmeää ja mehevää tai rapeaa ja rouskuvaa. Lapset etsivät käsiinsä usein rapsakoita herkkuja, kuten näkkileipää ja perunalastuja tai mehukkaita ruokia, kuten hedelmiä. Valmistaessasi lihaa, marinoi ja kypsennä se huolellisesti, jotta saavutat mehukkaan ja murean lopputuloksen. Vaihtoehtoisesti, antaaksesi lihalle hieman rapeaa koostumusta, grillaa tai paahda liha.

Myös lapsi kaipaa makua. Liha saattaa usein olla kuivaa ja hieman mautonta. Lihan maustamisessa saa on luova. Kokeile liharuoan maukkuuden lisäämistä esimerkiksi juustoilla, pähkinöillä tai kastikkeilla. Myös suola on sallittua, kunhan muistaa olla sen käytössä maltillinen. Joskus hyppysellinen suolaa on ratkaiseva asia maun kannalta.

Muista nämä:

  • Leikkaa liha pieniksi ja ohuiksi suupaloiksi. Jos lapsen suuhun osuu liian suuri pala lihaa, jota on hankala pureskella, ruokailun onnistumisella on huonot ennusteet. Leikkaa liha myös aina poikkisyin.
  • Dippaaminen tuo ruokailuun hauskuutta ja peittää hiukan vierasta lihan makua. Lihaa voi dipata ketsuppiin, kermaviilikastikkeeseen, tomaattikastikkeeseen tai esimerkiksi pestoon.
  • Leivitä aluksi! Kun lapsi vasta tutustuu erilaisiin liharuokiin, leivitys toimii mainiona tapana sujauttaa lihaa lautaselle. Voit leivittää korppujauhojen lisäksi esimerkiksi maissihiutaleilla, leivänmuruilla tai parmesanjuustolla.
  • Laita liha tikkuun. Kun lapsesi on tarpeeksi iso ollakseen varovainen, sujauta liharuokia vihannesten kanssa grillitikkuihin. Tai yhdistä tikkuruoka sekä dippaaminen laittamalla lihanpalasia cocktailtikkujen päähän ja tarjoa vartaat dipin kanssa.
  • Anna ruokalajeille hauskoja nimiä. Naudanlihapihvit saavat lapsesi mielenkiinnon heräämään aivan uudella tavalla, kun tavallinen pihvi onkin planeettapihvi ja sitä saa dipata avaruuskastikkeeseen.
  • Kokatkaa yhdessä. Lapsen osallistuessa aterian valmistukseen, hän kiinnostuu ruoka-aineista uudella tavalla. Kun pikkuinen tietää miten liha on valmistettu ja on osallistunut kokkailuun, se ei ole enää niin vierasta ja pelottavaa.

Herkuttele lapsenmielisesti

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Lapsille maistuvia herkkuja Pirkka-tuotteilla

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Lasten makukoulut

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.