Savukalaa kesäpöytään!

Herkullista, terveellistä ja helppoa, mitä muuta kesäruoalta voi toivoa?

Suomalaiset järvikalat kuten siika, ahven, silakka, muikku, kirjolohi ja kampela ovat oivia savustettuina. Näillä vinkeillä loihdit kesäpöytään herkullista savukalaa. Muista myös, että savukala tuo makua juhlaan - kokeile suolaisia cocktailpaloja, salaatteja ja muita juhlatarjottavia!

Savusta itse

Savustaminen onnistuu sekä koti- että mökkioloissa. Jos pihaltasi löytyy kaasu- tai hiiligrilli, savustusmahdollisuutesi ovat savustuspussi tai savustuslaatikko.

Savustuspussissa savustaminen onnistuu grillin lisäksi myös takassa. Savustuspussia käytettäessä on pidettävä huoli siitä, että hiilloksessa ei ole enää liekkejä ja että savustuspussi asetetaan ritilän päälle, ei suoraan hiillokseen.

Sähkösavustin toimii nimensä mukaisesti sähköllä ja pitää savut sisällään. Sähkösavustimen hankkija saa samassa paketissa pihauunin jättämällä savustamisessa käytettävät leppälastut pois.

Savustuspönttö tai -laatikko, joka on monien mielestä paras tapa savustaa, on perinteisesti rakennettu itse, mutta sellaisen saa hankittua valmiinakin. 

Kalan maustaminen

Kalan voi suolata ennen tai jälkeen savustamisen. Ennen savustamista hiero karkeaa merisuolaa kalan pintaan ja sisään, ja laita kala jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Savustamisen jälkeen suolatessa upota kuuma kala suolaveteen. Suolaveden suhde on noin ruokalusikallinen suolaa yhteen desilitraan vettä. Anna savustetun kalan olla suolavedessä muutama minuutti.

Hae savukala valmiina

Jos kesäpöytäsi kaipaa savukalan mahdollisimman nopeasti, voit hakea kalan valmiina. K-ruokakauppasi kalatiskiltä tai -kylmähyllystä löydät aina myös valmiiksi savustettuja vaihtoehtoja. Tällöin riittää, että valmistat itse vain raikkaat lisäkkeet kalalle.

Parhaat lisäkkeet

Savukalan lisukkeina toimivat kaikki kesäsesongin kotimaiset kasvikset. Kermaviili- ja jogurttikastike ovat lisäksi mainioita kavereita savukalalle.

Savukala sopii lisäksi salaatteihin, piirakoihin ja siitä valmistuu herkullinen tahna ruisleivän päälle. Tilli, ruohosipuli ja kevätsipuli raikastavat savukalaa, ja kasvavat näppärästi vaikka omalla takapihalla.

Näin savustat grillissä

Herkuttele savukalalla

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.