Kesän inisijät kuriin!

Tuttu ininä vaivaa suvesta nauttivia suomalaisia. On hyttysiä, kärpäsiä, ampiaisia ja jos jonkinmoisia surisijoita. Suojaavien vaatteiden lisäksi on monia tapoja säästyä hyönteisten hyökkäyksiltä.

 

Suihkeet ja sumutteet suosittuja

Kesähelteillä surisijoilta suojautuminen hiostavilla vaatteilla ei välttämättä ole houkuttelevin vaihtoehto. Erilaiset kosteuspyyhkeet ja iholle levitettävät voiteet, geelit ja roll-onit tarjoavat kuitenkin kätevän keino itikoiden hätyyttelyyn. Iholle ja vaatteille voi myös suihkia erilaisia sumutteita.

Hyttyshattu on hyvä vaihtoehto, jos tykkää kulkea metsiköissä. Hattu suojaa myös hirvikärpäsiltä marja- ja sieniretkillä.

Suojaa lapset hyttysiltä

Mitä pienempi lapsi, sitä tärkeämpää on huolehtia, että lapsi on suojattu hyttysiltä. Pienten lasten kohdalla paras suoja hyttysiä vastaan ovat peittävät vaatteet ja päähineet.

Hyttyskarkotetta voi suihkauttaa myös lasten vaatteisiin ennen pukemista. Lasten makuutiloista kannattaa ennen nukkumaanmenoa hävittää ilkikuriset inisijät sumutteella tai asettamalla sängyn ympärille verkko. Myös lastenvaunut voi suojata hyttysverkolla.

Hyönteiskarkoittajat mukaan mökille

Hiljaisesta kesäillasta on kiva nauttia ulkosalla ilman ylimääräistä surinaa. Ulkokäyttöön sopivat esimerkiksi hyttyssavyt tai -kynttilät, jotka palavat useiden tuntien ajan. Mökille kannattaa hankkia myös UV-valolla varustettu paristokäyttöinen hyönteisansa tai sähköinen kärpäslätkä, joka torjuu ilmassa lentelevät hyönteiset nopeasti.