Arki alkaa – helteitä odotellessa

Keskiviikko 29.07.2015 - klo 14.28 - Blogissa: Kauppias kokkaa ja kokeilee

Aika ajoin on myönnettävä,  että luvatonkin loma loppuu, armoton arki alkaa, tekemättömät työt työntyvät tahtomattakin tilaan ja pitää pystyä palaamaan pirullisinkiin puuhiin. Hyvin vedetty, vaikka olikin kovin lyhyt lause.

Blogi on ollut lomalla. Enkä yritä edes teeskennellä,  että senkään arkeen tuominen olisi yhtään sen helpompaa kuin työnkään. Ei nimittäin ole.

Työssä minua auttaa se, että aina ensimmäisen viikon teen sellaisia hommia joiden tekeminen tuottaa "erityisen hyvää mielihyvää" (eli joita en ole saanut tehtyä ennen lomaa) tai niitä, joiden tekeminen ei vaadi mitään  erityistä ponnistelua. Yleensä taivun jälkimmäisiin hommiin.

Sama pätee ruoanlaittoon.Kun lomalla koittaa keksiä erityisiä "kesäruokia" - siitäkin huolimatta,  että ei todellakaan paista eikä lämmitä - niin onhan se "aika moista yritystä". Tällaisten "hellelomien" loppuessa, arkeen palatessa on helpottavaa tehdä pari sellaista kokkausta, jotka paluttavat taidot, kyvyt ja syöjien aplodit. Vetää niinkuin varman päälle ja muistuttaa perhettä siitä, kuka täällä kokkaa ja kokeilee ;) Kohottaa itsetuntoa jos ei muuta.

Tässä yksi perheemme suosikeista. Menee aina kaikki, teki sitten kilon tai kaksi. Helppo, nopea, herkullinen. Mitä muuta hyvältä ruoalta voi vaatia?

Yksinkertaisesti kaunis annos.

Vietnamilainen Kukonpoika on ruoka,  johon löysin ohjeen joskus muinoin netistä. En muista mistä,  enkä edes ole varma onko se enää alkuperäinen ohje - niin monta kertaa sitä on meillä tehty (ja varmaankin meidät tuntien myös tuunattu). Kokeile.

VIETNAMILAINEN KUKONPOIKA (teen broilerista)

4 broilerin filettä
5 sitruunaruohoa (tai enemmän - viimeksi tytär toi 5 pakettia = 25 ruohoa. Laitoimme kaikki.)
5 valkosipulin kynttä (tai enemmän)
1/2 dl kalakastiketta
1/2 dl ruokosokeria
mustapippuria
öljyä
siirapppia

Fileet kunnon suupala -kuutioiksi.  Tee marinadi viipaloidusta sitruunaruohosta (leikkaa kuivin osa varresta pois), pilkotusta valkosipulista,  kalakastikkeesta ja sokerista. Lisää marinadiin broileri. Anna maustua tunti (jos on aikaa).

Kypsennä pannulla tilkassa öljyä. Odota että liha saa kauniin värin. Lisää siirappia. Lisää siirappi pikkuhiljaa ettei tule LIIAN makeaksi.

Meillä tykätään sitruunaruohosta.

Kastike:
1/2 dl kalakastiketta
1 dl vettä
1 limen mehu
2 rkl ruskeaa sokeria
pari punaista chiliä (yleensä poistan osan siemenistä - EN KAIKKIA!)
pari valkosipulin kynttä

Pilko chili ja valkosipuli. Lisää muut aineikset. Valmis!

Jos teillä pidetään tulisesta, lisää chilin siemenet ja "valkoinen osa".

Lisukkeet:
pilkottua kurkkua
tuoretta korianteria (PALJON)
keittettyä jasmiiniriisiä

Korianteri on tässä ihan ehdoton! Sitä pitää olla riittävästi!

Olen aina pitänyt kurkkua vähän "mitättömänä", mutta tässä ateriassa sillä on paikkansa.

Kauniitakin ovat. Myös herkullisia.

Syönti:
Kokoa lautaselle kaikkea tätä: riisiä, kanaa, kurkkua, korianteria ja kastiketta.  Haluamasi määrät. Syö puikoilla (luo tunnelmaa). Juo olutta tai vettä.

Meillä tämä ruoka taipuu arkiruoaksi, mutta kehtaa tarjota myös vieraille. Kerro mitä olit mieltä!

"Tee-se-itse-meininki" syntyy kun jokainen saa koota ateriansa itse. Ja valita ottaako puikot vai turvallisesti haarukan;)

Kun on muutaman tällaisen "takuuvarma" -aterian tehnyt, voi taas siirtyä kokeilun puolelle. Mitä kaikkea onkaan tulossa! Sama pätee töihin. Ensimmäisen viikon "meiliputsauksen" ja papereiden "uudelleenorganisoinnin" jälkeen on taas energiaa uusien strategioiden suunnitteluun.... toivottavasti meillä kaikilla on edessä mielenkiintoinen (ja makuhermoja hivelevä) syks... eikun loppukesä.

Vaikka arki on alkanut, en silti suostu myöntämään että kesä olisi ohi. Tilastollisesti on IHAN VAIN PAKKO TULLA PARI HELLEPÄIVÄÄ...

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.