Hiiret hyppii pöydällä

Perjantai 27.03.2015 - klo 10.26 - Blogissa: Kauppias kokkaa ja kokeilee

Meillä mies on sipuliallergikko. Ei siis mitenkään lääketieteellisesti määriteltynä, mutta noin psykofyysisesti. Tulee kuulema huono olo, ei pysty eikä kykene. Haistaa sipulin kilometrien päästä ja pyytää annoksen aina ilman. Tai ainakin yrittää.

Ensimmäisellä Intian reissulla mies kohteliaasti pyytää annoksensa "no onion -please". Tarjoilija -pojan sitäkin suuremmat silmät ja kohtelias vastaus: "juu-juu-ei-tietenkään". Tiesin jo äänensävystä että sipuli pääsee kyllä annokseen, mutta ehkä vähän pienempänä hakkeluksena... eikä sen tuoksua tai olemassaoloa muutenkaan huomaa kaikkien muiden makujen joukosta. Hyvin meni alas tämä curry ja kymmenet sen jälkeen :) Olen koittanut malttaa olla huomauttamatta. Mutta aina pieni hymynkare pääsee huulille, kun ravintolassa kuulen tämän "no-onion-please" -pyynnön.

Kotona on haastavampaa. Sipulin piilotus siis. Monitoimikoneella menee melko mukavasti soseeksi, mutta ei valitettavasti poista tuoksua. Muutenkin tuoksumeri on meillä kevyempi kuin Intiassa, joten täällä kokin on oltava ovelampi. Täytyy kyllä myöntää, että useimmat ateriat valmistuvat meillä ilman sipulia. Tämä on kai yksi niistä avioliiton vaatimista kompromisseista. (Muutama kattaus onnistuu oveluuden keinoin, annan näistä vinkit kanssasisarille yksityisviestein ;)

Miten voi olla mahdollista, että näistä kaunokaisista joku ei pidä?!

 

Tilanne toki muuttuu kun sipuliallergikko on matkoilla. Hiiret nousevat pöydälle ja alkaa sipulin suloinen juhla. Tuoksua ei koiteta piilotella eikä se joudu hakkeluksen kouriin.

Viimeksi valmistui Ranskalainen Sipulikeitto. Mikä ihanuus!


RANSKALAINEN SIPULIKEITTO

4 henkilölle

6-7 sipulia (n.600-700 g)
voita
1 tl suolaa
1-2 tl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
5 dl lihalientä
timjamia
1 dl valkoviiniä
mustapippuria
vaaleaa leipää
gruyére -juustoa (paljon)

1. Leikkaa sipulit renkaiksi ja kuullota voissa kannen alla, miedossa lämmössä n. 15 minuuttia.
2. Lisää vähän lämpöä ja mausta sipulit suolalla ja sokerilla. Anna hautua vielä reilut 30 minuuttia välillä sekoittaen. Anna sipuleiden saada kaunis, kullanruskea väri.
3. Lisää jauhot ja sekoita huolellisesti. Lisää kuuma lihaliemi, viini ja mausteet. Keitä rauhassa vielä reilut 30 minuuttia. Tarkista maku.
4. Jaa keitto uuninkestäviin annoskulhoihin.
5. Lisää päälle paahdetusta leivästä leikatut kuutiot ja reilusti voimakasta juustoraastetta.
6. Gratinoi uunissa grillivastuksen alla kunnes kuorrutus on saanut kauniin värin.
7. Nauti, nauti, nauti.

Hautuvat sipulit ovat niin kauniita ja tuoksu on suloinen!

Työvälineet ova A ja O. Tämän raastimen hankin Fredan Chez Mariuksesta ja se on lyömätön! Tällä raastuvat kaikki juustosta inkivääriin!

Kuva ei tee oikeutta. Mutta ihanaa oli!

 

Toinen "mies-on-matkoilla" -ruoka on tietenkin Janssonin Kiusaus! Se valmistuu melko varmasti aina kun mies on reissussa. Ja kun sipulihimo alkaa taas olla pitelemätön, alkaa meidän naisväen hienovarainen "olisiko-jotain-kalareissua-tiedossa" -kysely. Kyllä me naiset keinomme keksimme..