Laventelin lumoissa

Keskiviikko 06.05.2015 - klo 12.55 - Blogissa: Kauppias kokkaa ja kokeilee

Pääsin taannoin vierailemaan täydellisessä, italialaisessa kylpylässä (Bagni Vecchi), josta en olisi halunnut poistua sitten millään. Kaiken muun kylpyihanuuden lisäksi minut huumasi laventeli -sauna jollaista en ollut koskaan ennen kokenut. Kiukaan päälle oli ripustettu suurehko "pata" joka oli täynnä laventelia (en nähnyt niin ylös, mutta oletan että laventelit olivat "vesihauteessa") ja kiukaasta irtoavat kosteat löylyt helähdytttivät ilmoille huumaavan laventelin tuoksun. Tämmöinen oli saatava.

Syntyi karvalakkiversio. Ruukullinen laventelia löylyhuoneeseen, ruukkuun reilusti vettä ja kosteat löylyt perään. Toimii. Ei ihan yhtä huumaavasti, mutta toimii kuitenkin.

Kastele reilusti kosteaksi ennen löylyjä. Voit myös lisätä muutaman oksan tai kukinnon löylyveteen.

 

Laventeli siirretään meillä löylyjen jälkeen keittiön ikkunalle, jossa se suorittaa toista tehtäväänsä eli silmää hivelevänä kukkana oloa. Annan sille iltaisin pienen hörpyn ja se on viihtynyt kiitettävästi. Ohimennessäni saatan irrottaa siitä muutaman lehden ja hieroa tuoksua käsiini. Unilääke siirtyy käsissä sänkyyn.

Laventelin "parantavat" vaikutukset sisäisesti nautittuna ovat tunnetut. Se rauhoittaa, rentouttaa ja alentaa verrenpainetta. Sen sanotaan myös auttavan unettomuuteen ja poistavan päänsärkyä.

Niinpä sitä on alettu hyödyntää meillä myös teenä. Tai on ehkä liioiteltua sanoa että "meillä" koska olen ainoa joka tätä parannusjuomaa on nauttinut. V I E L Ä. Uskoisin että vielä viisastuvat.

Muutama oksa ja kukinto, päälle kiehuvaa vettä. Haudutus ja nautinto.

Sellaisenaan laventeli on maultaan aika karvas ja voimakas, ja se soveltuukin mainiosti liharuokien mausteeksi, onhan se olennainen osa provencelaista mausteseostakin yhdessä timjamin, basilikan ja rosmariinin kanssa.

Kukkia käytän salaatissa koristeena ja jos leipoisin, laittaisin sen kauniita kukkia kakun koristeeksi kukkasten tapaan.

Meillä laventeli on ottanut paikkansa muiden yrttien ja herkkujen joukossa.

Ja uskoisin laventelista olevan kesäaikaan hyötyä ihan pihakasvinakin (tai juhannuksen hajuvetenä). Jostain olin nimittäin lukevinani että "huumaavasti tuoksuva laventeli karkottaa tuhohyönteisiä ja HOUKUTTELEE KOSIJOITA..."

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.