Sekaisin mehuista

Torstai 03.03.2016 - klo 14.44 - Blogissa: Kauppias kokkaa ja kokeilee

Ostin mehulingon.

Mies oli sitä mieltä että yhtäkään laitetta ei meidän keittiöön - ei liioin keittiön kaappeihin tai edes kuulemma kellariin mahtuisi. Luuli että kyseessä oli laite-hurahdus. Hetken mielijohde. Pienen ajan kestävä innostus. Kevään naistenlehden mainos tai julkkiskokin suositus.
Miten väärässä mies (taas) olikaan.

Miehen lisäksi joku muukin oli skeptinen.

 

Olen ollut mehustaja nyt kokonaisen kuukauden. Ja koko kuukauden surkutellut sitä, miksen ole törmännyt tähän lajiin 20 vuotta sitten kun lapset olivat pieniä. Mehustus on parasta minkä pitkään aikaan olen ruoka-asioissa löytänyt.

Ostin mehulingon K-citymarketista. Kahdesta vaihtoehdosta valitsin sen kalliimman eli tehokkaamman. Hinta hieman alle 70 euroa. Nopea, kohtuullisen hiljainen ja mikä tärkeintä - helppo ja kätevä puhdistaa!
Laite vie kohtuullisen tilan ja on mukiinmenevän näköinen, ts. löysi paikkansa leivänpaahtimen ja vedenkeittimen vierestä. (Varmaan turha mainita että kaappiin se ei olisi mahtunut.)

Tämän Philips-laitteen mukana tuli kannu johon mehu kätevästi linkoutuu.

 

Reseptejä minulta on turha kysellä. Laitan nimittäin mehustimeen kaikkea sitä mitä talosta sattuu löytymään. Ja nykyään meiltä löytyykin jos jonkinmoista juuresta, vihannesta ja hedelmää. Väitän että meillä on syöty viimeisen kuukauden aikana enemmän vihanneksia, juureksia ja hedelmiä kuin koko viimeisen 20 vuoden aikana yhteensä.

Nyt näitä syödään meillä ihan joka päivä!

 

Käytän mehuihin mahdollisuuksien mukaan luomua. Porkkanaa (kuorimattomina), parsakaalia (myös kovat varret), punajuurta (kuorimattomina), palsternakkaa (kuorimattomina), pinaattia (en pese koska ovat mielestäni ihan puhtaita), lehtikaalia (en pese), varsiselleriä ja juuriselleriä (en kuori), bataattia (en kuori) inkivääriä (en kuori), tuoretta kurkumaa (en kuori), sitruunaa (en kuori), omenaa (en kuori), appelsiinia (kuorin!), kiiviä (en kuori), ananasta (kuorin), päärynää (en kuori), jne. jne.

Laittoipa linkoon mitä tahansa, ulos tulee täydellisen ihanaa mehua. Sillä edellytyksellä että muistaa laittaa mukaan sitruunaa ja inkivääriä. Sellainen taika on selvinnyt kokeilemalla. Yhtään kertaa ei ole tarvinnut mehua viemäristä pois kaataa - ei myöskään tuunata jälkikäteen. 

Mutta siis aina lisään sitruunaa ja inkivääriä. En edes uskalla kokeilla enää ilman.

Vaikka mitään tarkkoja reseptejä en ole tutkinut enkä talteen kirjoittanut, yleisimmin meillä syntyy mehu jossa on:
- pari porkkanaa
- palsternakka
- puolikas parsakaali
- pinaattia (+ lehtikaalia)
- pari omenaa
- appelsiini (tai vähän ananasta)
- sitruuna
- pala inkivääriä

Olen koittanut pitää mielessä sen että vähän enemmän "vihreää" ja vähän vähemmän hedelmää. Tarkat mittaukset olen jättänyt sikseen, kiva aina yllättyä mehun väristä ja mausta;)

Mutta koska lisään mehuni joukkoon aina kokonaisen luomu-sitruunan (kuorineen - kyllä) olen opetellut juomaan mehuni pillillä säästääkseni hammaskiillettä. Voi olla että pillin käyttö tuli talouteemme ihan liian myöhään, mutta antaahan se lasilliselle mehua trendikkään säväyksen.


Väri ei kerro mausta yhtään mitään - aina tulee hyvää!


Tuore kurkuma antaa hyvän maun ja kaiken lisäksi on super-terveellistä!

 

Kuten huomaat, olen yksinkertaistanut ja helpottanut hommaani. Mullat pesen juureksista pois, mutta kuorimaan tai pesemään en ala. En liioin leikkelemään tai pilkkomaan. Homman täytyy olla helppoa ja simppeliä ja siinä varmaankin syy siihen miksi meillä edelleen lingotaan...homma ei saa mennä liian vaikeaksi.

Näin mehu kulkee kätevästi myös mukana. Sopii myös teinin käteen.

 

Pakko myöntää että miehen epäilys innostuksen "nopeahkosta" laantumisesta ja laitteen pakkaamisesta säilöön on jokseenkin oikeutettu. Sen verran monta selätintä ja punnusta, vatsalautaa ja soutulaitetta on myyty vuosien varrella kirpputorilla. Kohtuullisen käyttämättöminä.

Mutta ennen kuin hyviä käytäntöjä syntyy - täytyy muodostua innostus. Parempi vielä jos syntyy hurahdus sillä silloin asialla on mahdollisuudet muuntua osaksi pysyvää arkea. Tämä kuuluu sarjaan "Naisen logiikka".

Ps.
Ennen kuin menin laitetta ostamaan, varmistin omalta äidiltäni ettei hänellä sattumalta olisi kaapissa (tai kellarissa) mehustinta. Sanoi puhelimessa että "Ei sentään, meillä vihannekset syödään kuule vihanneksina ja hedelmät hedelminä. Meillä ei mitään linkoja tarvita." "Jaahas, näinkö on - halusin vain ihan varmistaa kun muistaakseni sinulla on se leipäkone ja pastakone, raclettepannu ja mehumaija ja muutama muu kone jotka nyt eivät niin kovin aktiivisesti viime vuosina enää ole olleet käytössä....että jospa kuitenkin myös mehulinko on tullut joskus hankittua...mutta tämä selvä - ainakin tiedän mistä nämä geenit innostuksiin ovat tulleet...;)

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.