Isälle hyvää ruokaa

Torstai 09.11.2017 - klo 12.05 - Blogissa: Pala kakkua

Nyt kannattaa valita värikkäitä kasviksia lautaselle ja kysyä lihamestarilta hirven lihaa. Viikonloppuna on aika helliä isää monellekin tapaa. Aloitetaan se keittiön puolelta! Sillä meillä ainakin toimii tuossa tuo ruoka. Isänpäivänä siis herkutellaan Jyrkin lemppariruoalla.

Näin syksyllä on mahdollista löytää kauppojen palvelutiskiltä hirven lihaa. Meilläkin on ollut tänä syksynä jo hirven lihaa myynnissä, ja hyvin meni kaupaksi. Niinpä minäkin halusin tehdä hirvipataa. Pari kiloa paistia kuutioituna, uutta kantarellin makuista ruokakermaa ja avot, kyllä tulikin hyvää ruokaa! Jos et löydä hirven lihaa, tämä uuniruoka on yhtä hyvää naudan paistista tehtynäkin. Meillä pataruoka on aina Jyrkin ja koko perheen mieleen. 

Isälle hirvipataa (8:lle)

n. 2 kg hirven paistikuutiota (tai naudan paistikuutiota)
margariinia paistamiseen
1 pkt (140g) Atria Suomalainen pekonikuutiota
1 pkt (300g) Pirkka keittojuurekset, tuore
1 tl paprikajauhetta
 1 tl pippurisekoitusta
2 prk (a 2,5 dl) Flora Ruoka Kantarelli
2 dl vettä
(suolaa) 

Ruskista lihakuutiot pannulla margariinissa pienissä erin. Ota pannun huuhteluliemi talteen. Laita lihat isoon voideltuun uunivuokaan ja päälle pannun huuhdeliemi. Ruskista vielä pekonikuutiot (valuta ylimääräinen rasva pois) ja lisää pataan. Kuutioi keittojuurespakkauksen juurekset pieniksi kuutioiksi ja lisää nekin pataan yhdessä mausteiden kanssa. Sekoita hieman, jotta juurekset sekoittuvat lihojen joukkoon. Kaada kerma ja vesi pataan. Voit lisätä veden määrää sen verran, että lihat peittyvät juuri ja juuri. Kypsennä lihapataa uunissa 200 asteessa noin 2 tuntia, kunnes liha on kypsää ja mureaa.  Jos haluat, voit laskea hiukan uunin lämpötilaa loppuvaiheessa 175 asteeseen, ja antaa ruoan hautua hiukan pidempään. Jos pata vaatii, lisää hiukan suolaa. Itse en lisännyt, pekonista ja kantarellin makuisesta ruokakermasta tuli sopivasti suolan makua ruokaan.

Kommentit: Kantarellin makuinen ruokakerma sopi hirveän hyvin tähän ruokaan! Kantarellin maku maistui vielä valmiissa ruoassa! Kyllä uuniruoka maistuu – niin mureaa lihaa!

Jos hirvipata ei oikein tuntunut omalta, kokeile pekonilla ryyditettyä lihapataa tai kermaista merimiespataa tai trendikästä Bami gorengia naudanlihasta.

Nyt kannattaa kokeilla hiukan erilaista salaattia. Tee se vaihteeksi punajuurista!

Punajuuri-fetasalaatti (4:lle)

1 kg punajuuria
2 rkl oliiviöljyä
muutama oksa tuoretta timjamia
rouhittua mustapippuria ja suolaa
200 g fetaa
1 ps jääsalaattia tms salaattia 

Tilliöljy:
1 ruukku tilliä
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 rkl hunajaa
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunan mehua
1 rkl omenaviinietikkaa
hiukan rouhittua mustapippuria ja suolaa 

Kuori punajuuret ja leikkaa lohkoiksi. Laita punajuurilohkot voideltuun uunivuokaan tai leivinpaperin päälle uunipellille. Valuta päälle oliiviöljyä, lisää timjamin oksat punajuurien päälle. Mausta vielä suolalla ja pippurilla. Paahda punajuuria uunissa +200 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Anna jäähtyä. Valmista tilliöljy mittaamalla kaikki ainekset korkeareunaiseen kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella. Revi salaatti laakealle vadille tai annoslautasille, lisää paahdetut punajuurilohkot sekä kuutioitu feta. Tarjoa kastikkeena tilliöljyä.

Kommentit: tällainen syksyinen salaatti sopii vaikka iltapalaksi, ja mikä ettei ihan melkein minkä ruuan kanssa tahansa. Tilliöljy oli oikein herkullista, sopi mainiosti punajuuren kanssa. Tämän herkullisen reseptin löysin Makuja.fi -sivustolta.

Jos punajuuret ei ole suosikkisi, tee isälle saaristolais-cesarsalaattia.

Samalla kun lihapata kypsyy uunissa, on aikaa kuoria juureksia. Kypsennä värikkäät juurekset lohkoina uunissa – tulee niin hyvää!

Värikkäät uunijuurekset (6:lle)

1 pkt (500 g) Pirkka ruusukaaleja
500 g keltajuuria
500 g raitajuuria
oliiviöljyä
suolaa
rouhittua viispippuria
kuivattua basilikaa 

Huuhtele kasvikset. Poista ylim. lehdet ruusukaalien ympäriltä ja leikkaa hiukan kantaa pois. Halkaise ruusukaalit. Kuori kelta- ja raitajuuret ja lohko ne sopivan kokoisiksi paloiksi. Laita kasvikset leivinpaperin päälle pellille. Valuta oliiviöljyä kasvisten päälle ja mausta ne. Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Juurikkaat kestävät hiukan ruusukaaleja kauemmin. Mitä isompia juureslohkot ovat, sen kauemmin kypsyminen kestää. Tarjoa värikkäät kasvikset liharuoan lisukkeena esim. kermaviilidipin kanssa.

Kommentit: värikästä ja herkullista.  Ja kelpasi myös perheen miesväelle!

 

Jyrkin lempikakku on kinuskikakku, joskin kaikki kakut kyllä kelpaa. Siksi häntä onkin helppo miellyttää keittiön kautta! Mutta minkä kakun mahdamme tänä isänpäivänä hänelle leipoa – jää nähtäväksi.

 

Tässä sinulle vielä pari hyvää vinkkiä isänpäivän kahvipöytään:

Kinuskikakku browniepohjalla 
Suklaatuorejuustokakku browniepohjalla
Fudge pie eli karamellipiiras  

Hyvää isänpäivää!