Kata pöytä lähiruualla

Keskiviikko 21.03.2018 - klo 09.42 - Blogissa: Pala kakkua

Monesti ei tule ajatelleeksi, kuinka paljon läheltä on saatavissa paikallisia tuotteita. Me täällä Loimaalla ja kaupassamme olemme sitoutuneet pitämään valikoimassa mahdollisimman paljon paikallisia tuotteita. Meidän sanonta kuuluukin: Loimaan liepeiltä kertoo, että tuote tulee tästä läheltä tai paikkakunnan liepeiltä! Myös tänä vuonna päätimme pitää Lähiruokamarkkinat ja tuoda paikalliset tuottajat lähelle asiakasta. Lähiruokamarkkinoita Loimaan liepeiltä pidettiin perjantaina 9.3.


Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Lähiruokahankkeen ja Novidan kanssa. Suuri joukko paikallisia tuottajia tuli paikan päälle kertomaan tuotteistaan. Kaupassa oli todellista markkinameininkiä.
Viime vuoden tapaan tarjolla oli myös maistiaisia, jopa paikallisen menun voimin. Tänä vuonna Menun Loimaan liepeiltä suunnittelivat Turun keittiömestarit ry. He olivat valmistamassa ja tarjoamassa maistiaisia paikallisista tuotteista. Reseptit ovat Riikka Mantilan käsialaa ja tässä ne tulevat:

Savuporojuusto-voimapapusalaatti (4 annosta)

1 kpl Oksasen puutarhan makeaa frisee-salaattia
1 kpl Oksasen puutarhan jääsalaattia
1 rasia Nams tomaattia
200 g Arctic Milk Vonkamies Savuporo-juustoa
60 g Karviaisten tilan Paahdettua voimapapua
4 rkl Neito rypsiöljyä
1 rkl Hunajayhtymän hunajaa
Balsamiviinietikkasiirappia
suola, pippuri

Huuhtele salaatti ja revi se salaattiastiaan.
Lohko tomaatit neljään osaan ja asettele salaatin päälle. Lohko juusto kahdeksaan osaan ja asettele tomaattien päälle.
Sekoita pavut hunajan ja öljyn kanssa ja lisää hieman suolaa ja pippuria. Ripottele seos juustopalojen päälle. Pursota Balsamico- kastiketta koko komeuden päälle ja nauti!

Savulohimousse (4 annosta)

250 g lämminsavulohta
120 g smetanaa (1 prk)
3 rkl ruohosipulia (hienoksi silputtuna)
mustapippuria myllystä, suolaa, sitruunamehua
250 g Jokioisen Revitty ruisreikäleipä/
Vuohelan herkun gluteeniton tattarivuokaleipä

Poista savulohesta nahka, ruodot ja ylimääräinen rasva. Hienonna lohi haarukalla ja siirrä kulhoon.
Lisää smetana sekä pilkottu ruohosipuli ja sekoita tasaiseksi mousseksi. Mausta lopuksi mustapippurilla.
Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja sitruunamehua.
Peitä kulho kelmulla ja nosta savulohimousse jääkaappiin maustumaan. Pursota leipäviipaleen päälle.

Broileri-kasvisvokki (4 annosta)

400 g Atria maustamattomia broilerinsuikaleita
400 g Apetit TEX- MEX kasvissekoitus
200 g purjoa
200 g Nams- tomaattia
100 g herkkusieniä
2 kpl valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä
1 dl Sweet Chilikastiketta
3 rkl seesamiöljyä

Huuhdo ja lohko tomaatit, sekä poista kanta. Puhdista herkkusienet ja viipaloi ne. Halkaise, huuhtele ja hienonna purjo. Hienonna veitsellä valkosipulinkynnet ja kuorittu inkivääri.
Kuumenna seesamiöljy vokkipannussa. Lisää inkivääri, valkosipuli ja purjo. Kypsennä hetki. Lisää broilerit ja ruskista ne. Kumoa joukkoon kaikki loput kasvikset.
Kypsennä noin 10 minuuttia, kunnes broileri on kypsää ja tomaattilohkot ovat hieman soseutuneet.
Mausta broileri-kasvisvokki suolalla ja sweet- chilikastikkeella.
(Suolan sijasta voit käyttää kalakastiketta)

Kommentit: kyllä läheltä tullut ruoka maistuu ja on kaunista!

Vinkki: kokeile maukasta savuporo-voimapapusalaattia vaikka pääsiäisen ruokapöytään!

Lähiruokamarkkinat tarjosivat tarinoita tuottajista ja heidän tuotteistaan. Kaupan käytävät täyttyivät asiakkaista ja mukavasta puheensorinasta! Ensi vuonna aloitamme tapahtuman markkinoinnin vielä aikaisemmin ja laajennamme markkina-aluetta koko elintarvikkeen puolelle, sillä tuottajia oli tänä vuonna tulossa enemmän mitä pystyimme ottamaan vastaan. Näin saamme tapahtumaa laajennettua ja tuotua sitä vieläkin mielenkiintoisemmaksi.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.