Kui nyt kurpitsaa?

Tiistai 10.10.2017 - klo 14.30 - Blogissa: Pala kakkua

Oletko tehnyt jotakin kurpitsasta? Ehkä kovertanut kurpitsan halloweenin tai pyhäinpäivän koristeeksi?

Juuri siitä meidänkin tuttavuus on alkanut. Uuden raaka-aineen omaksuminen vie aikansa. Ja kun sen käyttö osuu sesonkiin, ehkä vain siihen yhteen kertaan vuodessa, kestäähän sen ”liiton” rakentaminen.

Meidän kaupalla on ollut jo syyskuun alusta asti kurpitsoja myynnissä. Olen siis ihaillut hedelmä- ja vihannesosastolla upeita värikkäitä ja suuria kurpitsoja. Myski- ja hokkaidokurpitsat ovat tulleet tutuksi.

Ihana haastaa itsensä ja tehdä niistä jotakin perinteistä ja uutta, sillä itsellekin kurpitsat ovat vielä varsin nuoria tuttavuuksia. Olen aina ajatellut, että niiden käyttö ruoanlaitossa ja leivonnassa on niin työlästä, ts. haastavaa. Olen syksyn surffaillut netissä ja lukenut lukuisia erilaisia reseptejä läpi. Kurpitsasta saa aikaiseksi vaikka mitä. Ja se kuuluisa mausteseos ”pumpkin spice” on erityisen mielenkiintoinen sekoitus makua ja lämpöä. Ja jos kurpitsan käsittely aristaa, ei sekään ole sen kummempaa kuin minkä tahansa vihanneksen käyttö. Youtubesta löytyy hyviä videoita mm. kurpitsan käsittelystä ja kurpitsasoseen valmistamiseen esim. englanniksi ja suomeksi. Englannin kielellä löytyy paljon erilaisia videoita kurpitsaruokien ja pumpkin spice-herkkujen tekoon. Eli apuja kyllä löytyy! Syksyn erilaiset kurpitsat tuovat mielestäni kivaa vaihtelua syksyn ruokiin ja leivonnaisiin - tietysti siihen halloweenin ja pyhäinpäivän juhlintaan ennen kaikkea. Käy lukemassa kurpitsoista myös K-Ruoan vinkit.

Kurpitsoja on siis erilaisia, -kokoisia ja -värisiä. Myski- eli butternut kurpitsa on maultaan makea ja hiukan pähkinäinen. Sen malto on monikäyttöinen; siitä saa aikaiseksi hyvän soseen tai sen voi kuutioida ja paahtaa uunissa – vaikka puolikkaina. Miltä kuulostaa pulled pumpkin hampurilainen? Varmasti hyvää ja täyttävää! Tai kurpitsapasta? Nämä myskikurpitsat ovat kivan kokoisia, sillä ovat suht sopivia kilon painoisia.

Puolikkaasta myskikurpitsasta teet vaikka kurpitsapiirakkaa. Tässä herkullinen piirakkaresepti löytyi K-Ruoan sivuilta:

Kurpitsapiirakka (10:lle)

3 kananmunaa
2 dl sokeria
n. 5 dl kurpitsaa raastettuna (minä käytin myskikurpitsaa)
1 dl Pirkka juoksevaa margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä 

Kuorrutus:
1 rs (180g) Pirkka appelsiinituorejuustoa
2 rkl Pirkka appelsiinimehua

Koristeeksi: manteli- tai hasselpähkinärouhetta

Vaahdota munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon kurpitsaraaste ja juokseva margariini. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan kevyesti sekoittaen.

Kaada taikina voideltuun pyöreään (halk. 28 cm) piirakkavuokaan. Paista 200 asteessa alimmalla ritilätasolla noin 20 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään ja levitä se piirakan päälle. Ripottele pinnalle manteli- tai hasselpähkinärouhetta.

Kommentit: Tässä helppo ja nopea kurpitsapiirakkaohje. Vein piirakan kaupalle kahvipöytään ja se oli oikein hyvää.  Appelsiinituorejuusto tuo mukavasti raikkautta piirakkaan.

Vinkki: halkaise myskikurpitsa ja poista sisältä siemenet ja rihmasto. Voit puolittaa vielä kertaalleen kurpitsan puolikkaat, näin on helpompi kuoria kurpitsan palat. Minä leikkasin kuoret ohuelti veitsellä pois. Sen jälkeen raastoin kurpitsan. Puolikkaasta myskikurpitsasta tuli sopivasti tuo 5 dl raastetta. Riippuu tietenkin myskikurpitsan koosta.

Suosittelen kokeilemaan!

Jos surffailet netissä ja lueskelet englannin kielisiä reseptejä kurpitsasta törmäät takuulla pumpkin spice -mausteseokseen. Se on amerikkalainen mausteseos, mitä käytetään pumpkin pie eli kurpitsapiirakkaan, sekä moneen muuhun halloweenin ajan leivonnaisiin ja ruokiin. Mausteseoksesta löytyy monia eri reseptiversioita. Tällaisen mausteseoksen tein itse:

Pumpkin spice -mausteseos

3 rkl kanelia
2 tl muskottipähkinää
2 tl inkivääriä
½ tl neilikkaa

Sekoita jauhetut mausteet keskenään. Käytä kurpitsaruokien ja -leivonnaisten sekä juomien maustamiseen.

Pumpkin spice Sangria (alkoholiton)

1 pieni omena
1 pieni appelsiini
1 pieni päärynä
2rkl fariinisokeria
1 rkl juoksevaa hunajaa
½ tl Pumpkin spice-mausteseosta
3 dl Pirkka omenatäysmehua
5 dl Pirkka Kuohujuomaa

Pese hedelmät hyvin. Viipaloi omena, appelsiini ja päärynä kuorineen. Laita hedelmäviipaleet esim. lasikannun pohjalle (tai boolimaljan), lisää fariinisokeri, hunaja ja Pumpkin spice -mausteseos. Kaada päälle omenatäysmehu ja sekoita, jotta sokeri sulaa. Anna ns. maustua kylmässä tarjoiluun asti. Lisää juuri ennen tarjoilua kylmää Pirkka kuohujuomaa kannuun, sekoita vielä. Tarjoile esim. kurpitsapiirakan kanssa tai alkumaljana halloween-juhlissa tai pyhäinpäivänä. Tästä tulee pieni kannullinen juomaa, mutta resepti on helppo suurentaa vierailijamäärän mukaan.

Kommentit: lämpöisen syksyn makuinen juoma. Mausteet maistuvat sopivasti juomassa. Tästä saa helposti aikuisten version, kun juomaan lisää maissiviskiä ja kuohujuoman tilalle laittaa valkoviiniä. Sitä me kokeilemme pyhäinpäivänä!

Lisää kurpitsareseptejä tuonnempana!