Kurpitsa lumoaa

Perjantai 13.10.2017 - klo 10.06 - Blogissa: Pala kakkua

Jokin aika sitten näin Turun Sanomien ruoka-sivuilla kurpitsateeman.  Toinen toistaan mielenkiintoisempia Nanna Rintalan kurpitsareseptejä – minkä valitsisin, ajattelin? Valinta osui pataruokaan: kurpitsachiliin. Kotiin tuomani myskikurpitsat oli aikomus taikoa herkulliseen muotoon. Tässä oli juuri sopiva resepti siihen tarkoitukseen.

Reseptiä lukiessani huomasin, että kurpitsachilin reseptiin kuului 9 erilaista maustetta. Ajattelin, että nyt on paikallaan hiukan oikoa reseptiä ja tiivistää ohjetta. Lisäksi valitsin raaka-aineiksi Pirkka tuotteita. Tällainen resepti siitä tuli:

Kurpitsachili (6:lle)

1 sipuli
2 rkl öljyä
400 g broilerin jauhelihaa
1 tl suolaa
2 tl savupaprikaa
2 tl oreganoa
1 ½ tl korianteria
½ tl rouhittua mustapippuria
½ tl kanelia
1/3 tl chiliä
2 tlk (a 500g) tomaattimurskaa esim. Pirkka
3 dl vettä
1 kanafondi
3 valkosipulin kynttä
½ myskikurpitsa
½ keltainen paprika
1 tlk (380/230g) mustapapuja esim. Pirkka
1 tlk (380/230g) isoja valkoisia papuja esim. Pirkka 

Pinnalle: hienonnettua kevätsipulia tai ruohosipulia

Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy padassa tai isossa korkeareunaisessa kasarissa ja kuullota siinä sipulia. Lisää jauheliha muutamassa erässä ruskistumaan pataan. Lisää mausteet, sekoittele. Lisää pataan tomaattimurska, vesi, kanafondi ja hienonnetut valkosipulin kynnet. Kuumenna. Halkaise kurpitsa, poista siemenet rihmoineen. Kuori kurpitsan puolikas ja leikkaa se kuutioiksi.  Leikkaa myös paprika kuutioiksi. Lisää kurpitsa- ja paprikakuutiot pataan, sekä valutetut pavut. Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua miedolla lämmöllä 1- 1 ½ tuntia. Lisää ennen tarjoilua kurpitsachilin päälle hienonnettua kevätsipulia tai ruohosipulia. Tarjoa pata sellaisenaan tai riisin kanssa.

Kommentit: nyt löytyy makua ja lämpöä – mausteet sen tekevät. Ihana tuoksu leijailee keittiössä ja maistelen innolla kurpitsachiliä. Tästä padasta saisi helposti myös vegeversion. Korvaa broilerin jauheliha esim. härkiksellä tai nyhtökauralla. Pataruoat kuuluvat ehdottomasti syksyyn!

Tämä kurpitsachili olisi erinomainen ruoka hlloweeninä tai pyhäinpäivänä, suosittelen!

Katso tästä maukas menu halloweenin viettoon tai pyhäinpäivään:

Alkumaljana: Pumpkin spice Sangria 

Kurpitsachili
Riisiä tai bataattiranskalaiset ja dippi 
Broccoli salad 

Jälkiruoaksi: Kurpitsapiirakkaa ja kahvia

Sormisyötävää illalla: Tortillasipsit ja salsadippi, lapsille haamutikkarit 

P.S. Muista myös kaivertaa kurpitsalyhty valaisemaan pihalle!