Mokkapalat Marin tapaan

Perjantai 26.01.2018 - klo 09.11 - Blogissa: Pala kakkua

Koko perheen suosikkileivonnainen on varmasti joka kodissa mokkapalat! Se on myös kestosuosikki monien tapahtumien ja pelien puffetissa ja tekee aina kauppansa. Voisi sanoa, että mokkapalat on suomalaisten klassikkoleivonnainen, sillä se on jo vuosikymmenien ajan ollut kaikenikäisten suosikkileivonnainen. Niin meilläkin!


Kaivelin hiukan mokkapalojen historiaa ja tämän verran löysin netistä tietoa. Herkkuleivonnainen on kehitetty Ruotsissa ICA:n koekeittiössä todennäköisesti 1940-luvulla, mistä se rantautui Suomeen. Suklaaruutunakin tunnettu leivonnainen asettui hyvin kotikeittiöihin ja sai nopeasti vierelleen tuunatut versiot. Esimerkiksi Tuulomantorttu on muunnelma mokkapaloista. Siinä pohja on vaalea ja päällä suklaakuorrute ja kookoshiutaleet. Muistatkos sitä? Tuli itsellekin mieleen, että se oli joskus nuoruusvuosina minun yksi suosituimmista resepteistä. Mokkapalat ovat kuitenkin aina olleet se ykkönen. Kouluaikana tuli ”Köksän” vihkoon teipattua ”Mäkisen ohje” mokkapaloista. Sillä samaisella reseptillä olen leiponut nämä vuosikymmenet. Toki olen leiponut niitä muidenkin ohjeilla, mutta kun lapset varta vasten pyytää mokkapaloja, pyydetään niitä leipomaan aina minun omalla reseptillä. Tässä siis minun resepti:

Mokkapalat Marin tapaan (uunipellillinen)

3 kananmunaa
4 dl sokeria
2 ¼ dl maitoa
225 g sulatettua margariinia
6 ¾ dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
1 ½ rkl tummaa kaakaojauhetta

Kuorrutus:
50 g margariinia
4 rkl vahvaa kahvia
3 ¾ dl tomusokeria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria

Koristeeksi: strösseleitä, nonparelleja tai minivaahtokarkkeja

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon maito, sekä sulatettu jäähtynyt margariini. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne siivilän läpi varovasti sekoittaen taikinaan. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille tasaiseksi levyksi ja paista +200 asteessa n. 15 minuuttia. Anna jäähtyä.Valmista kuorrute. Sulata kattilassa margariini ja lisää kahvi joukkoon. Yhdistä tomusokeri, kaakaojauhe ja vaniljasokeri keskenään. Siivilöi seos kattilaan ja sekoita kuorrute tasaiseksi. Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle. Koristele mokkapalat strösseleillä, rouhitulla suklaalla, kookoshiutaleilla tai pienillä vaahtokarkeilla.

Taitaa tämä resepti siirtyä äidiltä tyttärelle!

P.S Suosittelen myös tanskalaisten omaa leivonnaista: tanskalainen unelmakakku 

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.