Parasta nyt - kaalit

Keskiviikko 30.08.2017 - klo 14.53 - Blogissa: Pala kakkua

Sadonkorjuuaika on ovella. Kaalisato on nyt parhaimmillaan. Löydät kaupoista monen näköistä ja kokoista kaalia. Perinteisen keräkaalin rinnalla komeilee käärylekaali, kyssäkaali, parsakaali ja moni muu. Suippokaali ihastuttaa ulkonäöllään – ja maullaan, se on maultaan miedompi ja lehti on hiukan pehmeämpi kuin keräkaalilla. Suosittelen kokeilemaan sitä kaalipataan.

Kaali on terveellinen ja edullinen raaka-aine. Ja trendikäs! Ei ole yhtään hassumpaa kokeilla kaaleja rohkeasti – vaikka kukkakaalia pizzaan! Perinteisen kaalikääryleen täytteenä voit kokeilla kasvistäytettä: korvaa jauheliha härkiksellä tai nyhtökauralla. Vaikka kyllä yrteillä maustettu kasvistäyte kääryleessä hurmaa aivan yhtä lailla! Kaali taipuu siis moneen!

Kokosin tähän suosikkireseptini kaalista. Huomaan, että suosin kaalista salaatteja. Ne onkin nopeita valmistaa! Tässä suosikkireseptit eri kaaleista:

Coleslaw (12:lle)

n. 700 g keräkaalia
3 porkkanaa
reilusti hienonnettua persiljaa ja tilliä

Kastike:
2 dl majoneesia
1 prk (200g) kermaviiliä
2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
½ tl suolaa
1/3 tl rouhittua mustapippuria

Leikkaa kaali ohueksi suikaleiksi. Kuori porkkanat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Hienonna tuoretta persiljaa ja tilliä. Sekoita kaali, porkkana ja yrtit keskenään. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja kaada kaalin joukkoon. Sekoita vielä, että kastike sekoittuu tasaisesti salaatin joukkoon. Anna maustua hetki kylmässä ja tarjoa makkara- tai liharuoan salaattina. Coleslaw sopii erinomaisesti myös hot dogien ja hampurilaisten kanssa.

Retiisicoleslaw (5:lle)

½ (n. 250g) pienestä keräkaalista
1 nippu (200g) retiisejä
1 porkkana
Kastike:
1 prk Pirkka Turkkilaista jogurttia
½ dl majoneesia
½ dl hienonnettua tuoretta tilliä
1 rkl juoksevaa hunajaa, esim. Mieleinen
suolaa
rouhittua mustapippuria

Leikkaa kaali ohueksi suikaleiksi. Raasta retiisit ja kuorittu porkkana. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja lisää kaalin joukkoon. Anna maustua kylmässä tunnin ajan. Erinomaista makkararuoan kanssa.

Marinoitu kahden kaalin salaatti (6:lle)

½ (n. 600 g) keräkaali tai suippokaalia
1 kyssäkaali
2 porkkanaa

Marinadi:
¾ dl omenaetikkaa
¾ dl sokeria
½ dl rypsiöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Raasta kuoritut kyssäkaali ja porkkanat. Sekoita keskenään kaali, kyssäkaali ja porkkanat. Kuumenna marinadin aineet pienessä kattilassa kiehuvaksi samalla sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia. Kaada kuuma marinadi kaalisalaatin joukkoon ja sekoita. Anna maustua pari tuntia kylmässä. Tarjoa liha- tai makkararuoan kanssa tai ihan sellaisenaan.

Hunajamarinoidut kukkakaalit (6:lle)

1 tavallinen kukkakaali
1 lila kukkakaali
1 vihreä kukkakaali

Marinadi:
3 rkl rypsiöljyä
2 rkl valkeaa balsamietikkaa
1 rkl Hunajayhtymän juoksevaa hunajaa
1 tl sitruunamehua
ripaus suolaa
rouhittua musta- tai viispippuria

Paloittele kukkakaaleista kukinnot kulhoon. Sekoita marinadin aineet keskenään ja kaada marinadi kaalien joukkoon. Sekoita ja anna maustua pari tuntia. Tarjoa marinoitujen kukkakaalien kanssa fetadippikastiketta. 

Fetadippikastike (6:lle)

1 prk (200g) kermaviiliä
200 g fetaa
1 dl hienonnettua tilliä
1 rkl makeaa sinappia
ripaus suolaa
ripaus rouhittua sitruunapippuria

Sekoita kermaviilin joukkoon murennettu feta, tilli ja mausteet. Tarjoa kukkakaalien dippikastikkeena. Sopii myös muiden kasvisten dippailuun, savukalan kanssa tai vaikkapa puolikkaan grillatun avokadon täytteenä!

Pulled pork -salaatti (4:lle)

Pulled pork: 
1 pkt (500g) Jensen´s Bofhus Pulled Pork -lihaa
1 ps jääsalaattia
1 rs salaattisekoitusta
1 rs kirsikkatomaatteja tai 4 isoa tomaattia
Romanesco-kukkakaalia

Valmista pulled pork pakkauksen ohjeen mukaan. Poista liha pakkauksesta voideltuun uunivuokaan, kaada liemi päälle. Peitä vuoka alumiinifoliolla. Kuumenna lihaa uunissa + 180 asteessa noin 25-30 minuuttia. Revi liha haarukalla pienemmiksi suikaleiksi. Sekoita pakkauksen mukana tuleva marinadi joukkoon. Laita liha kulhoon ja tarjoa se raikkaan salaatin kanssa.

Salaatti: Revi huuhdellut salaatit vadille. Lohko kirsikkatomaatit. Paloittele kaali. Lisää aineet salaatin päälle. Sekoita hiukan.

Broccoli salad (12:lle)

2 pkt (a 140g) pekonikuutioita
reilu 1 kg parsakaalia
2 dl rusinoita

Kastike:
3 dl majoneesia
½ dl sokeria
1 rkl vaaleaa balsamietikkaa
hiukan suolaa ja rouhittua mustapippuria
Koristeeksi: auringonkukansiemeniä

Ruskista pekonikuutiot pannulla rapeiksi. Anna jäähtyä.

Leikkaa parsakaalit kukinnoiksi.  Kiehauta parsakaalit suolalla maustetussa vedessä n. 2-3 minuuttia.

Valuta hyvin ja anna jäähtyä. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja lisää parsakaalin joukkoon. Lisää joukkoon myös rusinat. Anna maustua kylmässä noin tunnin ajan. Ennen tarjoilua, sekoita salaattia ja lisää salaatin päälle pekonikuutiot. Ripottele koristeeksi auringonkukansiemeniä.

Ihmeellinen kaalikeitto (saa syödä niin monta kertaa kun jaksaa ja kuinka paljon vaan)

½ isosta keräkaalista
4 kpl porkkanoita
1 fenkoli
½ nippu lehtiselleriä
2 sipulia
vettä
2-3 kasvisliemikuutiota
ripaus rouhittua mustapippuria
(suolaa)

Suikaloi kaali. Viipaloi kuoritut porkkanat ja selleri. Kuutioi fenkoli. Laita kasvikset isoon kattilaan ja kaada päälle vettä niin paljon että kasvikset peittyvät, lisää kasvisliemikuutiot. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen 1-2 tuntia. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja lisää tarvittaessa hiukan suolaa.

Yrteillä lisää makua keittoon: Lisää kaalikeittoon suosikkiyrttejäsi tuoreena tai kuivattuna. Itse lisäsin keittoon 2 tl oreganoa ja 2 tl basilikaa – ja hyvän säväyksen yrtit antoivatkin!

Kommentit: Tämä keitto maistuu niin keventäjälle kuin tsemppaajallekin! Ja tätä ruokaa saa syödä niin paljon kuin jaksaa - ja niin usein kun on nälkä. Fenkoli antaa ihanan raikkaan maun tähän keittoon. Kasvisliemikuutioita voit käyttää kaksi tai kolme, itse laitoin kolme, niin silloin sain keitolle täyteläisen maun.

Varhaiskaalipata (8:lle)

400 g naudan vähärasvaista jauhelihaa
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 ½ kg varhaiskaalia (keräkaalia tai suippokaalia)
½ kg porkkanaa
2 dl Torino Täysjyväohraa
1 dl tummaa siirappia
1/3 tl rouhittua mustapippuria
2 tl meiramia
1 tl basilikaa
1 tl suolaa

Koristeeksi: hienonnettua persiljaa

Ruskista jauheliha. Kuumenna lihaliemi kiehuvaksi ja lisää suikaloitu kaali joukkoon. Anna hautua 10 minuuttia. Lisää joukkoon viipaloitu porkkana ja täysjyväohra. Anna hautua n. 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä. Lisää ruskistettu jauheliha, siirappi ja mausteet. Anna hautua vielä hetki. Tarkista että porkkanat ja ohra on kypsää. Koristele hienonnetulla persiljalla.

Hunajaiset ruusukaalit (6-8:lle)

400 g ruusukaaleja
vettä, ripaus suolaa
2 rkl hunajaa
suolaa
pippurirouhetta

Huuhtele ruusukaalit. Poista muutama uloin lehti ja leikkaa kanta pois. Keitä ruusukaalit suolalla maustetussa vedessä noin 5-8 minuuttia. Valuta vesi pois ja mausta kaalit hunajalla, ripauksella suolaa ja pippuria. Nämä olivat herkkua, nam!

Seuraavaksi on tehtävä niitä kaalikääryleitä – erilaisilla täytteillä! Vesi jo kielellä…

P.S. Torstaina 31.8 alkaa Koripallon EM-kilpailut Helsingissä! Tsemppiä Mikolle, Matille, Tuukalle, Sasulle ja muille Susijengin pelaajille!  Laita kisakatsomo pystyyn ja hae kisaeväät kätevästi lähimmästä K-kaupasta!

AUUU!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.