Parasta nyt: persimon

Perjantai 17.11.2017 - klo 13.58 - Blogissa: Pala kakkua

Uusimmasta K-Ruoka-lehdestä löytyy koko joukko mielenkiintoisia ja herkullisia reseptejä. Itse ajattelinkin kokeilla mm. piparibrownien, puolukka-limejuustokakun ja lakkavanukkaiden reseptiä. Mustamakkara-hot dog kuulostaa myös hauskalta iltapalalta. Tekisin sen kyllä paikallisesta possunmakkarasta!

Mutta mikä onkaan nyt parasta sesongissa? Aika moni juttu! Ja se onkin ihanaa. Pääsee maistelemaan kaikkia odotettuja joulun ja talven makuja. Mutta tähän kohtaan kerronkin, että olen ihan lätkässä persimoniin. Vaikka tuo oranssi, suuri vitamiinipommi onkin maultaan mieto, saa siitä loihdittua todella herkullista syötävää. Joulupipari ja persimonin yhdistelmä on varmasti se suosituin juttu. Kokeilunarvoista on myös persimonsalsa. Mutta kyllä hedelmää voi syödä ihan sellaisenaankin ja täyttää vitamiinivarastot!

Isänpäivänä sain tehdä kaikessa rauhassa ruokaa, ja se oli luksusta! Nautin siitä, kun sain ajan kanssa tehdä ruokaa ja ottaa kuvia ilman, että viisi nälkäistä odottaa selkäni takana ruokaa. Nyt pöytä laitettiin koreaksi vasta koripallopelien jälkeen ja kun nälkäiset pelurit tulivat kotiin isäsankarin kanssa. Tämä resepti on meidän perheen suosikki, silloin kun halutaan syödä porsaan sisäfilettä.

Tämä menu sopii loistavasti ihan jokaiseen viikonloppuun. Jyrkin toiveesta siis kunnon lihaa…

Tässä menu:

Pekoniin kääritty porsaan sisäfilee (6:lle)

2 (a n.500 g) kpl porsaan sisäfileetä, maustamatonta 

Marinadi:
1 dl rypsiöljyä
½ dl soijakastiketta
½ rkl sokeria
1 tl suolaa
2 pkt (a 170 g) amerikanpekonia

Pinnalle:
rouhittua mustapippuria ja suolaa myllystä
hienonnettua tuoretta persiljaa

Sekoita marinadin aineet keskenään. Laita fileet ja marinadi muovipussiin (esim. pakastepussiin). Sulje pussi huolellisesti, kääntele pussia muutaman kerran, että marinadi leviää tasaisesti lihojen pinnalle.

Anna lihojen marinoitua jääkaapissa muutama tunti tai mielellään seuraavaan päivään. Ota fileet huoneenlämpöön noin puoli tuntia – tunti ennen paistamista. Ota fileet pussista leivinpaperin päälle uunipellille. Kääri pekoniviipaleet fileen ympärille niin, että pekonin saumakohdat jää fileen alle (yksi amerikanpekonipaketti riittää yhdelle fileelle). Kypsennä uunissa +175 asteessa noin 40 minuuttia. Ota fileet uunista ja peitä ne vielä muutamaksi minuutiksi foliolla. Leikkaa filee viipaleiksi ja pyöräytä myllystä viipaleiden päälle vielä mustapippuria ja suolaa. Koristele hienonnetulla persiljalla. Tarjoile perunasoseen kanssa!

Kommentit: lihasta tulee todella mehevää ja maukasta. Ja tämä on kyllä ihan helppo tehdä, pekoni pysyy hyvin fileen ympärillä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, vaikka Itsenäisyyspäivänä.

Jostakin kumman syystä olen valinnut monesti ns. paahdetun salaatin – taitaa olla trendiä tänä syksynä?

No, tällä kertaa ruokapöydässä oli porsaan sisäfileen kanssa paahdettua persimonsalaattia. Tällainen resepti löytyi K-Ruoka-lehdestä:

Paahdettu persimonsalaatti (4:lle)

2 kpl Pirkka persimonia
2 rkl Pirkka juoksevaa hunajaa
1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
½ tl suolaa
½ dl pinjansiemeniä
1 ruukku rucolaa
½ pussi jääsalaattia
1 pkt (120 g) Pirkka Parhaat prosciutto crudo ilmakuivattua kinkkua
1 pkt (125 g) Pirkka mozzarellaa 

Basilikakastike:
1 dl basilikanlehtiä
¾ dl oliiviöljyä
1 rkl Pirkka juoksevaa hunajaa
1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
1/2 tl suolaa
mustapippuria rouhittuna 

Viipaloi persimonit uunivuokaan. Sekoita marinadi hunajasta, balsamiviinietikasta ja suolasta. Sekoita marinadi persimonien joukkoon. Paahda persimoneja uunissa +225 asteessa noin 10 minuuttia. Paahda pinjansiemeniä sopivan kuumalla ja kuivalla pannulla, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Sekoita basilikakastikkeen aineet sileäksi sauvasekoittimella.

Huuhdo ja valuta salaatit. Revi ne tarjoiluvadille. Kieputa niiden päälle ilmakuivatusta kinkusta ruusukkeita ja revi joukkoon mozzarella. Viimeistele salaatti paahdetuilla persimoneilla, pinjansiemenillä sekä basilikakastikkeella.

Kommentit: älyttömän hyvä salaatti! Persimonit maistuvat niiiin hyviltä! Suosittelen! Tämä salaatti oli tarkoitettu kahdelle, mutta siitä riitti hyvin kyllä neljälle. Persimonin määrä oli aika suuri, tai viipaleeni liian ohuita…

Jälkiruoaksi meillä oli piparkakkubrownieta ja kahvia. Piparkakkubrownie oli todella suklaista ja täyteläistä.

Suklaan kaverina oli joulun mausteet ja pinnalla olevat piparidominot. Olipa hyvää! Tämäkin resepti löytyi uusimmasta K-Ruoka -lehdestä.

Piparkakkubrownie (16-20 palaa)

250 g Fazer premium tummaa leivontasuklaata, 70%
3 ¼ dl (n. 300 g) ruokosokeria
250 g voita tai leivontamargariinia
4 kananmunaa
1 kananmunan keltuainen
1 ½ dl Pirkka kaakaojauhetta (tummaa)
1 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
½ tl jauhettua neilikkaa
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tl jauhettua pomeranssinkuorta
½ tl jauhettu kardemummaa
½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 pkt Fazer Domino piparkakku-keksejä 

Vuoraa suorakaiteen muotoinen uunivuoka (20x25 cm) leivinpaperilla.

Ota suklaasta 50 g erilleen, ja rouhi se ja siirrä se sivuun odottamaan. Paloittele loppu suklaa ja sulata hiljalleen vesihauteessa. Kulhon pohja ei saa koskea veden pintaan. Kun suklaa on sulanut, siirrä kattila vesihauteineen pois liedeltä. Vatkaa huoneenlämpöinen voi (tai margariini) ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Riko kananmunat kulhoon, lisää keltuainen ja sekoita rakenne kevyesti rikki haarukalla. Lisää kananmunat voi-sokerivaahtoon muutamassa erässä koko ajan vatkaten. Sekoita sulatettu sekä rouhittu suklaa seokseen. Kääntele keskenään sekoitetut kuivat aineet taikinan joukkoon. Vältä sekoittamasta liikaa. Kaavi taikina vuokaan ja tasoita pinta. Murra Domino-keksit paloiksi ja paina ne taikinan pinnalle. Paista uunissa + 175 asteessa 30-40 minuuttia. Mikäli vuokasi on suurempi, lyhennä paistoaikaa.

Tarjoa lämmin piparkakkubrownie vaniljajäätelön kanssa. Ja on makeaa!

Kommentit: voisiko mausteet korvata piparkakkumausteella? Minä käytin koko paketin keksejä, puolikas paketti tuntui liian pieneltä määrältä.

Näillä makumuistoilla ensi viikkoon!