Vihreät kuulat-joulutortut

Torstai 23.11.2017 - klo 12.17 - Blogissa: Pala kakkua

Jälleen joulu on viikon lähempänä kuin viime viikolla! Ja nyt sen kyllä tuntee.

Joulumakeiset, glögit, joulun tuoksuvat mausteet ja joulukinkut ovat vallanneet kauppamme hyllyt ja käytäväpaikat. Tervetuloa joulukiireet!

Joko olet paistanut ensimmäiset tämän joulun joulutortut? Minä olen. Ja teinkin hiukan erilaisia. Näin somessa Vihreät kuulat-joulutorttuja. Mitääh? Mahtavan hieno idea, ajattelin. Ja niitähän oli heti testattava! Tällaisia niistä tuli:

Vihreät kuulat-joulutortut (20 kpl)

1 pkt (1 kg) Myllyn Paras joulutorttutaikinalevyjä
1 rs (260 g) Fazer Vihreitä kuulia –marmeladeja
(voiteluun: kananmunaa)

Pinnalle: tomusokeria

Ota taikinalevyt sulamaan leivinpaperin päälle kahdelle eri uunipellille (sulamisaika n. 15 min).

Leikkaa taikinalevyt puoliksi eli neliöiksi. Tähtitortut: Leikkaa terävällä veitsellä tai taikinapyörällä jokaisen neliön kulmiin vinot viillot keskustaa kohti. Nosta joka toinen kulma keskelle neliötä ja paina napakasti. Aseta puolikas vihreä kuula keskelle torttua. Voitele tortut halutessasi kananmunalla. Paista vihreät kuulat-joulutorttuja +225 asteessa n. 10-15 minuuttia. Sihtaa koristeeksi tomusokeria. 

 

 

TUUNAA: Finlandia-tortut: käytä vihreiden kuulien tilalla Finlandia-marmeladikuulia.

Kommentit: Nämä hauskat tortut sopivat mainiosti vaikka itsenäisyyspäivän kahvipöytään Suomi 100-teemalla. Joulutorttuja on kiva valmistaa, kun voit tehdä niitä juuri sen verran kuin kerralla tarvitaan! Eli tee niin monta torttua kuin haluat; koko pakettia ei ole pakko paistaa kerralla.

Aikamme klassikko tiikerikakku on varma valinta myös itsenäisyyspäivän tai joulun ajan kahvipöytään. Minulla oli kypsiä banaaneja kotona ja ajattelin hyödyntää ne leivonnassa. Tiikerikakun ystävänä valitsin K-Ruoan sivuilta banaani-suklaatiikerikakun. Tällainen siitä tuli:

Banaani-suklaatiikerikakku (n. 20 viipaletta)

200 g Pirkka leivontamargariinia tai voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Banaanitaikinaan:
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1 rkl sitruunamehua
1 iso (tai 2 pientä) kypsää banaania (2 dl soseutettuna)

Suklaataikinaan:
2 rkl Pirkka tummaa kaakaojauhetta
½ rkl vahvaa kahvia (valmista juomaa)

Pinnalle: tomusokeria

Voitele ja jauhota n. 1.8 l rengaskakkuvuoka.

Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään. Lisää seos taikinaan. Ota taikinasta n. 1/3 toiseen kulhoon. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista sitruunasta mehu. Kuori ja soseuta banaani. Mausta banaaniseos sitruunamehulla ja kuoriraasteella. Lisää banaanisose isompaan taikinaan. Lisää kaakaojauhe ja kahvi pienempään taikinan. Levitä taikinat kerroksittain kakkuvuokaan niin että pohjalle ja päällimmäiseksi tulee banaanitaikinaa. Kypsennä kakku +175 asteessa uunin alatasolla noin 1 tunti. Anna kakun jäähtyä ennen sen kumoamista. Sihtaa koristeeksi tomusokeria!

Kommentit: Tämä kakku on selkeästi kahvin verran parempaa kuin perinteinen tiikerikakku, minun mielestäni. Kakussa maistuu sopivasti banaani, kahvin aromi miedosti ja kaakaoraita kuten kuuluukin. Oikein hyvä yhdistelmä!

Joululaatikoita odotellessa – hyvää loppuviikkoa!