Älä heitä kuivunutta leipää roskiin - näin vähennät hävikkiä

Leipähävikin vähentäminen vaatii pientä ennakoimista ja kekseliäisyyttä. Kuivahtanutta leipää ei kannata heittää pois, sillä sitä voi vielä hyödyntää monin tavoin.

Suomalaiset ovat leivän ystäviä. K-Citymarket Vantaa Jumbon leipäosaston päällikön Mia Kiurun mukaan suomalaiset ovat erityisen mieltyneitä ruisleipään, vaikka tällä hetkellä myös kauraleipä kiinnostaa.

Leipäosastoilla on nykyisin valtavasti valinnanvaraa ja leipäosaston hyllyjen sisältö elää Jumbon K-Citymarketissa asiakastoiveiden ja menekin mukaan. Kiurun mukaan heiltä löytyy päivästä riippuen lähemmäs 500 erilaista tuotetta leivistä leivonnaisiin. Gluteenittomia tuotteita on jo 40-50 erilaista. Uutuustuotteet ovat hyllyillä yleensä jo ennen kuin niistä ehditään tiedottaa julkisuuteen.

Vaikka leivistä selvästi nautitaan, niitä heitetään kotitalouksissa paljon hukkaan.

Leipää kulutuksen mukaan

Kiurun mukaan leipähävikin estämisessä kannattaa lähteä siitä, että ostaa leipää sen mukaan, mitä kuluttaa.

Leipomoilta on tullut markkinoille pienempiä leipäpakkauksia, jotta erikokoisille kotitalouksille löytyisi vaihtoehtoja. Jumbon K-Citymarketista voi ostaa myös yksittäisiä leipiä.

- Osastollamme sijaitseva Leipomo Salonen takaa sen, että voit valita vain yhden sämpylän, jos et enempää tarvitse. He leipovat leivät itse ja siksi leivät ovat aina mahdollisimman tuoreita.

Leipiä tulee Jumbon Citymarketiin Leipomo Salosen lisäksi myös muista lähileipomoista. Myös tämä takaa tuoreuden ja siten säilyvyyden.

Säilytä oikein

Kiuru kehottaa säilyttämään leivät huoneenlämmössä, jotta ne säilyisivät mahdollisimman hyvänä. Älä laita leipää jääkaappiin.

- Kannattaa pitää leipä myös aina omassa pussissaan, sillä siihen ne on suunniteltu.

Kiurun mukaan paperipussileivät ovat yleensä hiivaleipää. Jos tällaisen leivän siirtää muovipussiin, se saattaa säilyä pidempään, mutta leivän koostumus muuttuu.

Jos leipä ei tule syödyksi, se kannattaa siirtää ajoissa pakkaseen. Leipä säilyy pakkasessa sitä paremmin, mitä tuoreempana sen pakastaa.

- Paperipussileivät ja sämpylät toki hieman kärsivät pakkasessa. Itse käyttäisin pakastetut leivät kuukauden sisällä.

Hyödynnä kuiva leipä

Kuiva leipä saattaa olla vielä täysin syötävää. Kiuru kehottaa luottamaan omiin aisteihin leivän tuoreutta arvioidessa.

Hieman kuivahtanut tumma tai vaalea leipä herää eloon paahtimessa. Vaalean, kokonaisen leivän voi elvyttää, kun sen kastelee pinnasta ja laittaa hetkeksi uuniin.

Jos kuivunut tumma tai vaalea leipä ei maistu levitteen ja päällisten kanssa, voi siitä tehdä esimerkiksi krutonkeja. Ne tuovat purutuntumaa salaatteihin ja keittoihin.

- Vaihtoehtoja on paljon. Lämpimät voileivät ovat hyviä. Paahtoleivästä ja ranskanleivästä voi tehdä köyhiä ritareita. Olen kuullut, että puuroakin on tehty kuivahtaneesta leivästä. Netistä löytyy paljon hyviä vinkkejä.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Tuoreimmat jutut

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Ajankohtaista

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.