Näin valitset ruoalle oikean oluen

Moni valitsee viinin ruoan mukaan ja unohtaa, että myös olut on oiva valinta ruokajuomaksi tai jopa ruoan mausteeksi. Ei haittaa, vaikka et tietäisi oluista mitään. Näillä perusperiaatteilla pääset alkuun.

Ruokajuomaa valitessa ei heti ensimmäiseksi tule ajatelleeksi olutta, tai jos tulee, on se usein sitä tavallisinta lageria. Kaupan hyllyiltä löytyy nykyisin oluita moneen makuun ¬– ja ruokaan.

K-Citymarket Tampere Lielahden myymäläpäällikön Janne Montosen mukaan Lielahden Citymarketissa on myyty vuoden aikana noin 800 erilaisia olutta. Hyllyssä oleva valikoima ei ole näin laaja, vaan se muuttuu kausien, uutuuksien ja asiakkaiden toivomusten mukaan. Nyt hyllyltä voi bongata loppuvuoden juhlasesongin olutvalikoimaa.

Montosen mukaan kotimaisten oluiden osuus on kasvanut, koska pienpanimo-oluita tulee jatkuvasti lisää.

– Kuluttajan kysyntä keskittyy kotimaiseen. Mitä lähempää olut tulee, sitä paremmin se liikkuu.

Tummaa lihalle, vaaleaa kalalle

Vaikka valinnanvaraa on, ei oluen valinnasta kannata stressata. Perusperiaate on selkeä: olut on hyvä valita siten, että se tukee ruoan makumaailmaa.

– Liharuoan kanssa kannattaa kokeilla tummaa lageria. Mitä voimakkaampi maku lihassa on, sitä tummempaa voi olut olla. Syksy ja alkava talvi ovat muutenkin tumman aikaa.

Montosen mukaan kalapöydässä toimivat vaaleammat, pirtsakammat vehnäoluet. Ale-oluet ja vehnä sopivat juustojen kanssa.

– Oluen ja juuston voimakkuus kulkevat käsi kädessä: miedoille juustoille kevyempiä oluita ja voimakkaamman juuston seuraan voi valita vahvemman makuisen oluen.

Suklaisen jälkiruuan kanssa kannattaa valita syksyistä, tumman paahteista portteria.

Vinkki! Vahvat ja voimakkaasti humaloidut IPA-oluet eli Indian pale ale -oluet ja sitrushedelmäiset APA-oluet eli American pale ale -oluet ovat suosittuja.

Olut maustaa pataruoan

Montosen mukaan alkoholittomien oluiden kulutus on kasvanut hiljalleen.  Alkoholittomia ostetaan nimenomaan ruokajuomaksi.

– Jos valitsen kotona ruokajuomaksi olutta, niin se on alkoholitonta. Näin olut tuo erilaisen ruokailukokemuksen, mutta ei aiheuta huolia lapsiperheessäkään.

Myös sellaiset ihmiset jotka eivät yleensä juo olutta, saattavat hakea sitä ruoanlaittoa varten.
Olut toimii mainiosti mausteena esimerkiksi syksyisessä pataruoassa.

– Olen laittanut lageria munakkaaseen. Se antoi kuohkeutta ja hieman makua. Rohkeasti vain kokeilemaan.

Jos oluisiin haluaa ensin tutustua paremmin, onnistuu se kätevästi maistelusettien avulla.

– Mukana on 4-6 erilaista olutta. Paikallisten panimojen maistelusettejä on viety vieraalle paikkakunnalle tuliaisina, tai sitten niitä on ostettu esimerkiksi isänpäivälahjaksi, Montonen kertoo.

Vinkki! Tämän vuoden aikana oluttrendiksi ovat nousseet happamat ja raikkaat saisonit.

Parhaat raaka-aineet ja tuoreimmat ideat

Tuoreimmat jutut

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Ajankohtaista

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.