Juhlapäivään pihvejä tai pataruokaa? Näin valmistat lihan oikein

Pyhinä on aikaa satsata liharuokiin, joita ei välttämättä arjessa tule nautittua. K-Citymarket Pori Puuvillan pihvimestarin Jussi Häyryn mukaan moni asiakas saattaa arastella lihan valmistamista. Yleisimmät kysymykset liittyvät lihan kypsentämiseen.

Jos lihan valmistaminen ei ole tuttua, saattaa lihatiskin tarjontaa ihaillessa mennä sormi suuhun. On broileria kokonaisena ja fileenä, possun jokaista lihasta ja ruhonosaa luullisena ja luuttomana. Nautaa sama määrä. Syksyllä tiskissä on peuraa ja hirveä.

– Moni on arka lihojen valmistamisen kanssa, mutta lihatiskille kannattaa tulla juuri siksi, että sieltä saa samalla valmistusohjeet, Jussi Häyry toteaa.

Onnistuneen liharuuan taustalla on aina laadukas liha. Suurin osa K-Citymarket Pori Puuvillan palvelutiskin lihoista tulee paikallisilta tuottajilta.

– Silloin tietää mitä saa, ja pystyy tarjoamaan asiakkaille vain parasta. Palvelutiskillämme suomalaisen lihan osuus on 99,9 prosenttia.

Tiskillä liha leikataan oikein

Juhlapyhinä moni ostaa vieraita varten ison lihakimpaleen. Älä leikkaa lihaa itse, jos epäilet taitojasi. Palvelutiskillä ammattilaiset tekevät sen puolestasi.

– Yleisin virhe lihan kanssa tehdään siinä, että ostetaan iso paisti ja leikataan se kotona väärin, jolloin liha jää sitkeäksi.

Kun on aikaa: haudutettu lihapata

Lihaa valitessa kannattaa miettiä, miten paljon aikaa haluaa käyttää ruoanlaittoon. Jos aikaa ja malttia riittää, suosittelee Häyry pataruokaa.

Pataruokiin soveltuvat pitkäaikaista kuumuutta kestävät paistit kuten ulko-, paahto-, lapa- ja kulmapaisti. Häyry suosittelee kokeilemaan paistin kaveriksi juureksia ja olutta.

Pitkään yön yli ja matalassa lämmössä hauduttamalla sitkeistäkin ruhonosista saa mureaa, eikä osista joudu maksamaan maltaita. Mittaria käyttäessä ei voi epäonnistua.

– Paahtopaistin sisälämpötilaksi sanoisin 54 astetta ja sitten vain uunista ulos. Mittari toimii myös fileissä.

Nopeasti valmista: wieninleike tai lehtipihvi

Jos haluat päästä helpolla, paista wieninleike possun ulkofileestä tai lehtipihvi naudan ulkofileestä. Häyryn mukaan aito wieninleike tehdään vasikanfileestä, mutta kotimaista on saatavilla harvoin.

– Nuijin wieninleikkeet niin ohuiksi, että vajaa minuutti per puoli riittää. Samoin lehtipihvi seitin ohueksi, jolloin käyttö pannulla riittää.

Muista aina ottaa pihvit huoneenlämpöön ajoissa ja tarkista, että pannu on kuuma.

– Naudan sisäfileekin on nopea. Se vaatii pari minuuttia paistoaikaa ja neljä vetäytymiseen.

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse

Palvelutiskiltä löytyy valmiiksi käsiteltyjä ja maustettuja tuotteita sekä marinadeja, joten kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Lihoja voi tilata myös ennakkoon.

– Juhliin on tilattu esimerkiksi täytettyjä broilereita ja porsaanfileerullia. Riippuu tilauksen koosta, kuinka paljon aiemmin tuotteet kannattaa tilata. Usein vuorokausi riittää.

Häyryn mukaan asiakas joutuu harvoin lähtemään lihatiskiltä sen takia, että jotain tuotetta ei löydy.

– Käsittelen itse ruhot, ja aina on varastossa tuotteita siten, että pystyn jotain järjestämään.

Pihvimestarin vinkki! Kastikkeista ei kannata ottaa suurta stressiä. Jussi Häyry ripottelee lihan pinnalle suolaa ja pippuria. Lihan kruunaa itse tehty maustevoi voista, sitruunan kuoresta ja mehusta

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Tuoreimmat jutut

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Ajankohtaista

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.