Suomalaiset innostuivat tummapaahtoisesta kahvista

Suomalaisten kahvimaku on murroksessa, vaikka ylivoimaisesti suurin osa Suomessa myytävästä kahvista onkin edelleen vaaleapaahtoista.
 
Vaaleapaahtoisen kahvin osuutta syövät kuitenkin nyt sekä tummempipaahtoiset suodatinkahvit että papukahvit.

– Painotus on menossa yhä enemmän tummempipaahtoiseen kahviin. Kuluttajat hakevat vahvempaa makumaailmaa ja eri makuvivahteita, kertoo K-Citymarket Tammiston teollisen elintarvikkeen vastaava Kirsi Kyllönen.

Kyllösen mukaan trendi on ollut nähtävillä viimeiset pari kolme vuotta.

– Myös Reilu kauppa ja luomu ovat kasvussa. Esimerkiksi Reilun kaupan kahvia on ollut saatavilla jo vuosien ajan, mutta vasta parin viime vuoden aikana ihmiset ovat kunnolla ymmärtäneet, mitä Reilu kauppa tarkoittaa, Kyllönen toteaa.

Tummapaahtoisten kahvien suosion kasvu näkyy niin suodatinkahveissa kuin papukahveissakin.

Näin aloitat maistelun

Kahvilaadut jaetaan pääsääntöisesti niiden paahtoasteen sekä alkuperämaan mukaan. Eri paahtoasteisiin tutustuminen on hyvä tapa aloittaa oman kahvimaun laajentaminen ja erilaisiin kahveihin tutustuminen. Eri maanosien kahvien makueroihin voi perehtyä sen jälkeen, kun paahtoasteet ovat tulleet tutuiksi.

Maistelussa ei kannata hätäillä. Kyllönen varoittaa ansasta, johon vaaleapaahtoiseen kahviin tottuneen on helppo astua.

– Missään nimessä ei kannata heti hypätä paahtoasteen viisi kahviin, vaan aloittaa kokeilu paahtoasteesta puolitoista tai kaksi. Maistelussa kannattaa aina edetä pienin askelin. Jos aloittaa maistelun paahtoasteen viisi kahvista, ei taatusti halua maistaa enää koskaan tummapaahtoista kahvia. Makuero on niin valtava. 

Suu tottuu nopeasti

Makuaisti tottuu nopeasti uusiin makuihin, kun maistelun aloittaa rauhassa ja pienin askelin.

– Asiakkaat ovat minullekin sanoneet, että kun he ovat vaihtaneet vähän tummempipaahtoiseen kahviin ja sen jälkeen palanneet tuttuun vaaleapaahtoiseen, jota he ovat juoneet vuosikymmenien ajan, ei se olekaan enää maistunut miltään. Suu tottuu nopeasti eri makumaailmoihin.

K-Citymarket Tammiston hyllystä löytyvä tummin kahvi on paahtoasteeltaan seitsemän.

– Se sopii hyvin esimerkiksi leivontaan, Kyllönen vinkkaa.

Papukahvi jauhetaan itse

Tummapaahtoisten kahvien suosion kasvu näkyy niin suodatinkahveissa kuin papukahveissakin, joita ihmiset ostavat yhä enenevissä määrin. K-Citymarket Tammistossa papukahveihin on panostettu jo 15 vuoden ajan, joten muutos on ollut kaupassa nähtävissä omin silmin. Valikoima on laajentunut ja kysyntä kasvanut.  

– Nykyään ihmisillä on yhä enemmän koneita, jotka jauhavat tuoreen kahvin.

Jo useamman vuoden jyllännyt kapselikahvibuumikaan ei osoita hiipumisen merkkejä.

– Suomalaiset ovat kahvikansaa. Kapselikahvien valikoimat ovat laajentuneet ja kapseleita on esimerkiksi muutettu laktoosittomiksi. Lisäksi nykyään on tarjolla adaptereita, joiden avulla kapselikeittimissä pystyy käyttämään eri myös eri firmojen kahvikapseleita.

Kapselikahvienkin kohdalla ihmiset haluavat vaihtelua makumaailmoihin, Kyllönen toteaa.
Tammiston K-Citymarketin kahviosastolle tulee uutuuksia vähintään kerran kuussa, jos ei viikoittain. Etenkin pienpaahtimoiden kahvit ovat lisääntyneet hyllyssä merkittävästi viime vuosien aikana. Kahvista kiinnostuneilla riittää siis maisteltavaa.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.