Vuoden kiinnostavin kalatrendi: kotimainen, terveellinen ja eettinen

Eettisyys ja ympäristöystävällisyys on kasvava trendi, joka näkyy myös kalatiskillä.

Lahtelaisen K-Citymarket Karisman kalamestari Tim Löytäinen kertoo, että suomalaiset kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia ruoan eettisyydestä ja terveellisyydestä. Löytäisen mukaan tämän hetken kiinnostavimpiin trendeihin kalatiskillä kuuluvat niin kutsutut Benella-kalatuotteet, joiden kysyntä on noussut erityisesti kuluvan vuoden aikana.

- Benellan arvostus on suurta. Sillä tarkoitetaan suomalaisten kasvattamaa, kotimaisella rehulla ruokittua raikasta kalaa, joka on paitsi ympäristöystävällistä myös terveellistä, Löytäinen kertoo.

Benellan erikoisuus on siis kotimainen rehu, joka sisältää perusrehua vähemmän fosforia. Sen kuorimittavuus ympäristölle on näin pienempää. Kala saa pääasiallisen ravintonsa rypsiöljystä ja näin sen rasvahappopitoisuus on loistava.

- Se on maukasta kalaa. Erityisen kysyttyä tällä hetkellä ovat Benella-kirjolohi sekä -siika, Löytäinen sanoo.

Täyden palvelun kalankäsittelyä

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi kotimaiset Benella-kalat sopivat mainiosti sekä itsenäisyypäivän että joulun kattauksiin muiden kalatuotteiden ohella.

- Itse suosin itsenäisyyspäivänä kotimaisia järvi- ja merikaloja. Tänä vuonna lähtisin rakentamaan kala-annosta kuhalla, kalareseptiikkaakin tekevä Löytäinen sanoo.

Joulupöytään Löytäinen suosittelee niin ikään kuhaa sekä suomalaisten ikisuosikkeja savustettua ja graavattua kirjolohta.

K-Citymarketit haluavat palvella asiakkaitaan mahdollisimman hyvin. Näin ollen kalatiskeiltä saa täyden palvelun kalankäsittelyä, joka sopii myös asiakkaille, jotka eivät ole tottuneita kalankäsittelyyn.

- Käsittelemme asiakkaan puolesta kaikki kalat, jos tämä niin haluaa. Jos toiveissa siis on vaikkapa kokonainen kala, käsittelemme sen asiakkaalle uunivalmiiksi, Löytäinen kertoo.

Kalamestarin mukaan asiakkaat tulevat K-Citymarketiin yhä useammin avoimin mielin keräämään inspiraatiota ruoka-annoksiin. Näin ollen myös reseptien kysyntä on kasvanut, ja ne otetaan kiitollisina vastaan.

- Meidän työssämme esillepano ja valmiiksi mietityt ideat asiakkaille ovat se palveluratkaisu, millä mennään. Myös K-Ruoka-lehdestä saa loistavia sesonkireseptejä, Löytäinen vinkkaa.

Helppo kuhaherkku juhlapöytään

Suomi 100 -henkinen kuhaceviche

  • 300 grammaa tuoretta kuhafilettä
  • 1 limetin mehu
  • 1/2 tuore chili hienonnettuna
  • 1 tomaatti
  • 1/2 avokado
  • suolaa ja pippuria
  • loraus oliiviöljyä

Tee näin:

  1. Poista kuhafileestä ruodot ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Laita fileet kulhoon ja purista niiden päälle limetin mehu siten, että viipaleet kostuvat joka puolelta.
  2. Poista chilistä siemenet ja pilko se pieneksi. Mikäli toivot chiliin enemmän potkua, älä poista siemeniä. Poista myös tomaatista siemenet ja kuutioi se.
  3. Lisää chilit, tomaattikuutiot, avokado sekä mausteet kulhoon. Lorauta päälle oliiviöljyä.
  4. Sekoita kaikki ainekset käsin. Ceviche on valmista syötäväksi muutamassa minuutissa.
Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Tuoreimmat jutut

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Ajankohtaista

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.