Koti kuntoon – uuden opiskelijan selviytymisopas

Uusi elämänvaihe käynnistyy jälleen syksyllä monilla opinnot aloittavilla. Opiskelijaelämän vapauden kääntöpuolena on usein tiukka taloustilanne. Näillä tärkeillä hankinnoilla selviät uuden elämän alkuun!

Usein tiukalla budjetilla elävän opiskelijan kannattaa pistää ensisijassa kodin perusasiat kuntoon. Kun uudesta opiskelija-asunnosta löytyy kaikki tarpeellinen, voikin jatkossa keskittyä opiskeluvuosista nauttimiseen.

Keittiö

Monelle opiskelun aloittavalle opiskeluajan asunto on ensimmäinen oma koti, jonka tärkeimmät varusteet tulee hoitaa kuntoon.

Opiskelijaelämään olennaisesti kuuluviin kodinkoneisiin lukeutuu kahvin- tai vedenkeitin, joka tuo tarvittaessa avun pitkiin tenttirupeamiin. Keittimiä löytyy lukuisia eri tarpeisiin ja hintaluokkiin, joten jokaiselle kahvi- tai teehampaalle löytyy varmasti mieleinen. Myös mikroaaltouuni tulee opiskeluvuosina tarpeeseen, kun kotikeittiössä valmistetaan isompia määriä ruokaa, josta riittää syömistä useammaksi päiväksi. Ravitsevien ja täyttävien smoothieiden ja sosekeittojen valmistukseen tärkeä väline on puolestaan käteväkäyttöinen sauvasekoitin.

Keittiökaapitkin tarvitsevat usein täytettä. Opiskelijan laadukas perusastiasto löytyy esimerkiksi Iittalan tai Annon mallistosta. Ruokakaapit kannattaa täyttää edullisilla ja terveellisillä kuiva-aineksilla, kuten kuivatuilla pavuilla ja linsseillä, vihannessäilykkeillä, täysjyväpastalla, riisillä, quinoalla, puurohiutaleilla, siemenillä ja pähkinöillä, jauhoilla ja kuivahiivalla sekä mausteilla ja maustekastikkeilla jotka säilyvät pitkään ja ovat riittoisia, ruoan kuin ruoan maustajia.

Kylpyhuone

Kaikki siistiin kotiin tarvittava löytyy usein opiskelijankin kodissa kylpyhuoneesta. Vaatehuoltoon tarvitaan paitsi pesukonetta tai taloyhtiön pesutupaa, myös vaatteiden kuivausteline ja silitysrauta. Kunnossa oleva siivousvälinearsenaali varmistaa, että pieni asunto tai huone pysyy siistinä ja raikkaana, vaikka aikaa suursiivoukselle ei joka viikko olisikaan.

Viimeisen silauksen kodin siistinä pitämisessä antaa kätevä ja pieneenkin huoneeseen tai vaatekomeroon sopiva varsi-imuri.

Makuuhuone

Opiskelijaelämä voi joskus olla rankkaa puurtamista – voimien kerääminen nukkumalla on tärkeää, jotta jaksaa jälleen ottaa tenttikirjan käteen ja opiskella. Tämän vuoksi, olipa kotisi sitten soluhuone, yksiö tai suurempi asunto, on tilaa oltava ainakin tälle tärkeälle kaksikolle: sängylle sekä työpöydälle ja –tuolille. Esimerkiksi edullinen runkopatjasänky on hyvä ja kestävä valinta opiskelijakotiin.

Kirjoituspöydän ja työtuolin valinnassa ergonomia on kaiken a ja o. Perinteisen työtuolin lisäksi hyvä vaihtoehto on satulatuoli.

Muuta tärkeää muistettavaa

Liikkuminen kampuksen ja opiskelija-asunnon välillä voi olla pitkä ja usein tarvitaan alle sopiva menopeli. Polkupyörä on ympäristö- ja kuntoystävällinen valinta, joka ei julkisen liikenteen lippujen tapaan kevennä opiskelijan kukkaroa.

Tärkeää on myös muistaa nauttia opiskelijaelämästä täysin rinnoin – se vaihe elämästä voidaan kokea vain kerran!