Tyrjän voittoisan taistelun kallis hinta
Kristian Kosonen kuvaa sotaromaanissaan Verinen tie Tyrjään uskottavasti sotilaiden elämää ja taisteluita, joissa jokainen virheliike voi maksaa elämän.
Kapteeni Aarne Mäenpää on polvillaan kärrypolun ojassa ja tuijottaa silmä kovana mäkeä, jonka valloittaminen on hänen komppaniansa tavoite pian alkavassa hyökkäyksessä. Kypärän hihna kiristää leuan alla, hikipisarat valuvat ohimoilta poskille, ja FN-pistooli on valmiina tappotyöhönsä.
Ympäriltä kuuluu kuiskauksia, ja Mäenpää tietää miesten pakkautuneen maastoon liian lähekkäin. Hyvin suunnattu vihollisen kranaatinheitinkeskitys tekisi pahaa jälkeä, mutta toisaalta kokematon hyökkäysryhmitys voisi mennä heti alusta sekaisin, jos he olisivat liian levällään. Sodankäynnin kaikkien strategioiden vastaisesti Mäenpää päättää luottaa tämän kerran onneensa. Hetki vielä. Sitten helteinen kesäpäivä repeäisi liitoksistaan.
Kristian Kosonen heittää lukijan Laatokan luoteispuolelle keskelle jatkosotaa kesällä 1941. Tyrjän taistelussa Suomen joukot voittivat puna-armeijan, mutta Kososen kertomuksen kautta voi lähes tuntea omissa nahoissaan, miten pitkä ja verinen oli sotilaiden tie Tyrjään.