Suomi–tekniikka–suomi: Viihdetekniikan termit tutuiksi

Mikä ihmeen HDMI? Entä LedTV? Tekniikan kieli on monelle hepreaa, mutta ei hätää! Avasimme kodin viihde-elektroniikan yleisimpiä käsitteitä, joiden avulla selviät niin smalltalkista kuin joululahjaostoksistakin leikiten.

HDMI

Lyhenne muodostuu sanoista High-Definition Multimedia Interface. HDMI on kuvan ja äänen siirtämiseen suunniteltu liitäntä, jota käytetään niin televisioiden, digiboksien, tietokoneiden kuin pelikonsoleidenkin yhdistämiseen toisiinsa. HDMI-liitäntä löytyy nykyään lähes kaikista edellä mainituista laitteista ja tekee laitteiden kytkemisestä helppoa.

3D

3D tarkoittaa kolmiulotteisuutta. Kirjainyhdistelmä on viime vuosina liitetty elokuviin ja televisioihin. 3D-elokuvissa luodaan teknologian avulla kolmiulotteinen vaikutelma, jossa tv-kuva näyttää elävämmältä ja ikään kuin tulee ruudusta ulos. 3D-televisiot mahdollistavat 3D-elokuvien katsomisen, yleensä erillisten 3D-lasien avulla.

LedTV

LedTV:llä tarkoitetaan televisiota, jonka näytön taustavaloissa käytetään led-valaisimia loisteputkien sijaan. Tämä pienentää energiankulutusta, eikä näyttö myöskään lämpene kuten tavallinen LCD-näyttö. LedTV:tä ei pidä sekoittaa varsinaiseen OLED-näyttöön, jossa jokainen kuvapiste on oma ledinsä. OLED-TV:ssä taustavaloa ei tarvita lainkaan, näyttö on aiempaa ohuempi, ja kuva entistä tarkempi.

Tallennustila eli muisti

Tietokoneiden, tablettien, puhelinten ja muistitikkujen tallennustilaa, tuttavallisemmin muistia, mitataan tavuissa. Sen lyhenne on suomeksi t, kansainvälisesti B (byte). Yleensä puhutaan kilotavuista (kB), megatavuista (MB), gigatavuista (GB) ja teratavuista (TB). Kilotavu on tuhat tavua, megatavu tuhat kilotavua jne.

4GB tallennustilaan mahtuu esimerkiksi jokin seuraavista:

  • n. 2000 tavallista, hyvälaatuista valokuvaa
  • n. 22 tuntia standardilaatuista videota tai noin 1 tunti FullHD-videota
  • n. 1000 musiikkikappaletta mp3-muodossa

Tallentava digiboksi

Digiboksi mahdollistaa television katselun myös vanhemmilla kuvaputkitelevisioilla. Uusissa televisioissa on usein sisäänrakennettu digiviritin, joten erillistä digiboksia ei välttämättä tarvita. Tallentava digiboksi tarkoittaa, että pystyt halutessasi tallentamaan ohjelmia myöhempää katselua varten. Malleissa on eroja tallennustilan, yhtäaikaisen tallennuksen ja HD- eli teräväpiirtokuvan tallentamisen suhteen. HD-ohjelmien katselua varten myös television pitää olla siihen soveltuva, joten vanhaan televisioon ei HD-digiboksia kannata ostaa.

Pelikonsolien erot

Xbox One, PlayStation 4 ja Wii U ovat kolmen suurimman valmistajan, Microsoftin, Sonyn ja Nintendon, uusimmat pelikonsolit. Xbox 1 ja PS4 ovat keskenään verrattavissa ja suorituskyvyltään lähes identtiset. Pieniä eroja on esimerkiksi pelivalikoimassa, lisätarvikkeissa, online-pelimahdollisuuksissa ja muissa palveluissa, mutta tavalliselle pelaajalle kyse on lähinnä makuasioista. Wii U -konsoli poikkeaa kahdesta edellisestä varsinkin pelivalikoimaltaan, ohjaimiltaan sekä online-ominaisuuksiltaan. Se on tehoiltaan kahta muuta jäljessä, mutta tarjoaa monenlaisia pelimuotoja ja viihdyttäviä pelejä koko perheelle.